sastojci

  • 800 g krumpira
  • 100 g crvenog luka
  • 40 g maslaca
  • 100 g baby špinata
  • 800 g otkoštenog janjećeg hrpta
  • 40 g svinjske masti
  • 200 g ličkog škripavca
  • 30 ml ulja za pečenje škripavca
  • sol
  • listići peršina
  • cvjetići maćuhica

Redukcija pečenja:

  • 20 g šećera
  • 100 ml vina-Babić, plavac

Način pripreme

01

Meso posolite i pustite da se prožme desetak minuta.

02

Krumpir ogulite, narežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi.

03

Škripavac narežite na ploške debljine 5 – 7 mm, nasjeckajte luk.

04

Zagrijte gusanu tavu, dodajte mast i zapecite meso sa svake strane 1 minutu pa sve zajedno stavite u pećnicu i pecite još 6 minuta na 210 °C.

05

Meso izvadite, a tavu vratite na štednjak.

06

U drugoj tavi karamelizirajte šećer, podlijte vinom, pustite da se karamel otopi pa onda sve prelijte u gusanu tavu gdje je umak od pečenja i reducirajte do željene gustoće.

07

Na maslacu kratko popržite luk samo da uvene pa dodajte ocijeđeni krumpir, dobro promiješajte, posolite.

08

Na ulju popecite ploške škripavca.

09

Narežite meso.

10

U tanjur stavite žlicu umaka i razmažite ga žlicom u tankom sloju po tanjuru.

11

U sredinu stavite krumpir, na krumpir hrpicu baby špinata, pa meso.

12

Na meso položite dvije ploške škripavca, ukrasite listićem peršina i cvijetom maćuhice, pokapajte maslinovim uljem i poslužite.

Reduciranjem umaka, odnosno duljim isparavanjem tekućine dobiva se gušća tekstura i koncentriraniji okus. Proces možete ubrzati i dodatkom malo gustina razmućenog u žlici hladne vode.

podijeli

Proizvodi iz recepta