Lički tanjur
sastojci
- 800 g krumpira
- 100 g crvenog luka
- 40 g maslaca
- 100 g baby špinata
- 800 g otkoštenog janjećeg hrpta
- 40 g svinjske masti
- 200 g ličkog škripavca
- 30 ml ulja za pečenje škripavca
- sol
- listići peršina
- cvjetići maćuhica
Redukcija pečenja:
- 20 g šećera
- 100 ml vina-Babić, plavac
Način pripreme
Meso posolite i pustite da se prožme desetak minuta.
Krumpir ogulite, narežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi.
Škripavac narežite na ploške debljine 5 – 7 mm, nasjeckajte luk.
Zagrijte gusanu tavu, dodajte mast i zapecite meso sa svake strane 1 minutu pa sve zajedno stavite u pećnicu i pecite još 6 minuta na 210 °C.
Meso izvadite, a tavu vratite na štednjak.
U drugoj tavi karamelizirajte šećer, podlijte vinom, pustite da se karamel otopi pa onda sve prelijte u gusanu tavu gdje je umak od pečenja i reducirajte do željene gustoće.
Na maslacu kratko popržite luk samo da uvene pa dodajte ocijeđeni krumpir, dobro promiješajte, posolite.
Na ulju popecite ploške škripavca.
Narežite meso.
U tanjur stavite žlicu umaka i razmažite ga žlicom u tankom sloju po tanjuru.
U sredinu stavite krumpir, na krumpir hrpicu baby špinata, pa meso.
Na meso položite dvije ploške škripavca, ukrasite listićem peršina i cvijetom maćuhice, pokapajte maslinovim uljem i poslužite.
Reduciranjem umaka, odnosno duljim isparavanjem tekućine dobiva se gušća tekstura i koncentriraniji okus. Proces možete ubrzati i dodatkom malo gustina razmućenog u žlici hladne vode.