Palačinke od krumpira sa svinjskim paprikašom
sastojci
Palačinke:
- 500 g krumpira
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- sol
- papar
- mlijeka po potrebi
- 40 ml ulja za pečenje
Svinjski paprikaš:
- 600 g svinjske plećke
- 400 g crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 50 g brašna
- sol
- mljevena slatka i ljuta paprika
- 50 g svinjske masti
- 300-400 ml mesnog temeljca
- 200 g kiselog vrhnja
- matovilac za dekoraciju jela
Način pripreme
Meso narežite na kocke, posolite i uvaljajte u brašno. Na masti popržite kocke mesa pa ih odložite sa strane. Na istu masnoću dodajte sjeckani luk i pirjajte na laganoj vatri pola sata, po potrebi podlijte s malo temeljca.
Na luk dodajte obje paprike, upržite, vratite meso i sitno sjeckani češnjak, nastavite pirjati podlijevajući temeljcem dok meso ne omekša. Odvojite 2 – 3 žlice paprikaša, dodajte u kiselo vrhnje, razmutite pa legirajte paprikaš, provjerite okus i prokuhajte.
U međuvremenu krumpir skuhajte i propasirajte, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, jaja, posolite, miješajte i dodajte mlijeka da dobijete gusto tijesto za palačinke. Palačinke pecite u tavici na malo ulja s obje strane.
Stavite palačinku na tanjur, dodajte paprikaš u palačinku, preklopite, ukrasite matovilcem.
Preostali paprikaš poslužite u zdjelici sa strane.
Palačinku pecite na srednje jakoj vatri kako ne bi zagorio gornji sloj krumpirovog tijesta.