sastojci
- 3 krumpira
- 100 g šampinjona
- 30 g suhih vrganja
- 100 g mesnate pancete
- 1 veća glavica crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 dcl bijelog suhog vina
- 2 žlice svinjske masti
- 200 ml kiselog vrhnja
- lovorov list
- stručak peršina
- 1 žlica mljevene slatke paprike
- vinski ocat, papar i sol
- litra vode ili temeljca
Način pripreme
U dubljem loncu u kojem ćete kuhati juhu, rastopite svinjsku mast te dodajte sitno sjeckani crveni luk. Kad luk zažuti dodajte sitno narezanu pancetu i šampinjone narezane na listiće. U međuvremenu stavite suhe vrganje u 2dcl. vrele vode da omekšaju.
Nakon što su se luk, gljive i panceta malo prodinstali dodajte sitno narezani češnjak i narezane omekšale vrganje (vodu u kojoj su se namakali sačuvajte). Sve posolite popaprite te podlijte s malo bijelog vina i litrom vode ili temeljca.
Kad voda zakuha dodajte na kockice izrezani krumpir i lovorov list. Kuhajte dok krumpir ne omekša pa dodajte na kraju malo vinskog octa a možete dodati zapršku od malo brašna da se juha zgusne.
Na kraju posipajte sa sitno sjeckanim peršinom i poslužite toplo s kiselim vrhnjem.