Domaće fritule

sastojci

  • 450 g oštrog brašna
  • 450 ml mlijeka
  • 25 ml voćne rakije ili likera
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 žličica šećera
  • 1 svježi kvasac (20 g)
  • 70 g maslaca
  • ulje za prženje

Način pripreme

01

Svježi kvasac razmutite sa 100 ml toplog mlijeka, dodajte malo šećera, promiješajte i ostavite na toplom da se diže 10-ak minuta.

02

Brašno pomiješajte s vanilin šećerom i limunovom koricom, potom dodajte otopljeni maslac, rakiju, nabubreni kvasac i žumanjke. Uz dodavanje preostalog toplog mlijeka, pomoću električne miješalice izradite glatko tijesto i ostavite ga da odstoji oko 15 minuta.

03

Smjesu za fritule lagano promiješajte, a zatim žličicom vadite pripremljeno tijesto i stavljajte ga u duboko dobro zagrijano ulje. Fritule pržite na srednje jakoj vatri do zlatnožute boje.

04

Pečene fritule izvadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Ako želite, pospite ih šećerom u prahu.

Fritule možete pržiti i u mješavini ulja i svinjske masti. Također možete upotrijebiti i kokosovu mast.

podijeli