sastojci
- 450 g oštrog brašna
- 450 ml mlijeka
- 25 ml voćne rakije ili likera
- 1 žličica naribane limunove korice
- 2 vanilin šećera
- 2 žumanjka
- 1 žličica šećera
- 1 svježi kvasac (20 g)
- 70 g maslaca
- ulje za prženje
Način pripreme
Svježi kvasac razmutite sa 100 ml toplog mlijeka, dodajte malo šećera, promiješajte i ostavite na toplom da se diže 10-ak minuta.
Brašno pomiješajte s vanilin šećerom i limunovom koricom, potom dodajte otopljeni maslac, rakiju, nabubreni kvasac i žumanjke. Uz dodavanje preostalog toplog mlijeka, pomoću električne miješalice izradite glatko tijesto i ostavite ga da odstoji oko 15 minuta.
Smjesu za fritule lagano promiješajte, a zatim žličicom vadite pripremljeno tijesto i stavljajte ga u duboko dobro zagrijano ulje. Fritule pržite na srednje jakoj vatri do zlatnožute boje.
Pečene fritule izvadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Ako želite, pospite ih šećerom u prahu.
Fritule možete pržiti i u mješavini ulja i svinjske masti. Također možete upotrijebiti i kokosovu mast.