Složenac od kobasica i graha
sastojci
- 600 g domaćih dimljenih kobasica
- 250 g sušene mesnate slanine
- 2 režnja češnjaka
- 1 veća glavica ljubičastog luka
- 400 g rajčice iz konzerve
- 400 g graha iz konzerve
- 2 žličica listova svježeg timijana
- 1 šaka sušenih vrganja
- 1 stabljika lisnatog celera
- 1 velika mrkva
- 4 lovorova lista
- 1 ciabatta
- 2 žlice mješanog začinskog svježeg bilja
- (ružmarin, majčina dušica, kadulja)
- 3 dcl crnog vina
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200°C. U srednju staklenu posudu stavite suhe vrganje pa ih prelijte sa 250ml vrele vode. Ostavite ih da se namaču dok ne omekšaju. Očistite luk, češnjak, mrkvu i celer pa sve narežite na srednje komade. Narežite mesnatu slaninu na trakice.
Zagrijte veću posudu koja može u pećnicu pa na dvije žlice maslinova ulja prepržite narezanu mesnatu slaninu dok ne dobije zlatno žutu boju. Dodajte stručak začinskog bilja da malo aromatizirate masnoću. Nakon toga u masnoću dodajte narezani crveni luk, češnjak, mrkvu i celer. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte listove svježeg lovora. Nakon što je povrće omekšalo dodajte ocijeđene vrganje a vodu sačuvajte za kasnije.
Nakon nekoliko minuta dodajte crno vino i kuhajte sve na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira na pola. Sada možete dodati konzervirane rajčice i vodu u kojoj su se namakali vrganji. Pričekajte da zakuha pa dodajte konzervirani ocijeđeni grah. Kuhajte sve poklopljeno 15-20 minuta. Za to vrijeme sa strane na malo ulja prepecite cijele kobasice pa na istoj masnoći prepecite na kockice narezanu ciabattu. Nakon što ste prepekli kruh pomiješajte ga s maslinovim uljem, nasjeckanom majčinom dušicom i krupnom morskom soli. Dodajte kobasice i kruh u posudu s povrćem. Sve dobro posolite, popaprite, dodajte još koju grančicu majčine dušice i stavite sve peći na 45 minuta u zagrijanu pećnicu. Složenac možete poslužiti s pireom od krumpira i celera.