Pečena janjeća plećka
sastojci
- 2 kg janjeće plećke
- 2 glavice češnjaka
- 200 g crvene paprike
- 200 g žute paprike
- 30-40 g soli
- 60 ml ulja
- 2 g svježe mljevenog papra iz mlinca
- 20 g svježe majčine dušice
Način pripreme
Očistite jednu glavicu češnjaka, odvojite češnje pa ih prepolovite po dužini. Meso posolite sa svih strana, na strani kože nožem napravite svaka 2 – 3 cm utore i u njih ugurajte polovice češanja češnjaka, ostavite da se meso marinira preko noći.
Drugu glavicu češnjaka uzdužno prepolovite. Stavite meso u posudu za pečenje, pokraj njega dodajte polovice češnjaka okrenute ravnom stranom prema dolje, prelijte polovicom ulja, pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 75 – 90 minuta.
Paprike prepolovite, odstranite peteljku i sjemenke i kratko popecite u tavi na preostalom ulju. Janjetinu začinite svježe mljevenim paprom, dodajte pečeni češnjak i paprike, po želji grančice svježe majčine dušice i poslužite.
Što se meso dulje marinira, to će biti mekše, a češnjak će bolje pustiti aromu.