Pirjani kunić
sastojci
- 1 očišćeni kunić (oko 1 kg)
- 100 g luka
- 200 g mrkve
- 150 g stapki celera
- 100 g špinata
- 25 ml vinskog octa
- 50 ml maslinova ulja
- 50 ml crnog vina
- 2 lovorova lista
- 0.5 žličice sušenog timijana
- 6 zrna pimenta
- 20 g jezgri oraha
- 1 žličica naribane limunove korice
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol
- papar
Način pripreme
Kunića dobro operite i posušite papirnatim ubrusom. Narežite ga na 8 - 12 dijelova, posolite, popaprite i nakapajte vinskim octom. Ostavite ga da odstoji 20-ak minuta.
Na dobro zagrijano maslinovo ulje u većoj tavi stavite komade kunića i popržite ih sa svih strana do lijepe zlatnožute boje. Izvadite ih i stavite na tanjur, a na preostalu masnoću stavite sitno narezani luk. Pržite ga dok ne postane staklast pa dodajte na kolutiće narezane mrkvu i stapku celera.
Pržite ih nekoliko minuta, samo toliko da se zažute pa dodajte sitno nasjeckani špinat i kratko promiješajte. Vratite u tavu s povrćem popržene komade kunića, prelijte crnim vinom, protresite tavu i pustite da kuha jednu minutu.
Dodajte lovorov list, timijan, zrna pimenta i naribanu limunovu koricu. Ulijte 300 ml tople vode i pustite da zakuha. Lagano posolite, popaprite i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri dok meso ne omekša (45 - 60 minuta).
Uklonite s vatre, pospite nasjeckanim peršinom i sitno nasjeckanim orasima. Poslužite uz kruh ili prilog po želji.
Na kraju u jelo možete umiješati kuhani krumpir narezan na kocke