sastojci
- 200 g ribanog svježeg kupusa
- 100 g ječmene kaše
- 100 g mrkve
- 100 g crvenoga luka
- 1 češanj češnjaka
- 10 g koncentrata rajčice
- 80 ml maslinova ulja
- sol i papar
- 80 g milerama
- 1 vezica vlasca
- 1 l povrtnog temeljca
Sastojci za temeljac
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenoga luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2-3 zrna papra
Način pripreme
Za temeljac nasitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i korijen peršina pa ih popržite na maslinovu ulju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli. Potom podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari, a zatim podlijte vodom i dodajte stabljike i list peršina te zrna papra pa kuhajte 15 minuta.
Luk sitno nasjeckajte i popržite na pola količine ulja. Dodajte mrkvu narezanu na rezance i naribani kupus pa pržite 3 - 4 minute da kupus uvene. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli, a nakon toga dodajte koncentrat rajčice i kratko zapržite pa podlijte s pola količine temeljca i ostavite da prokuha. Zatim dodajte ječmenu kašu i ostatak temeljca pa posolite i kuhajte dok kaša ne omekša.
Prije posluživanja začinite svježe mljevenim paprom, pokapajte maslinovim uljem i dodajte nasjeckani vlasac i žlicu milerama.
Ova zdrava juha može se koristiti za zimsku detoksikaciju organizma.