Bakalar s krumpirom i špinatom
sastojci
- 600 g fileta svježeg bakalara
- 800 g mladog krumpira
- 200 g cvjetače
- 150 g crvene paprike
- 200 g mladog špinata
- 75 ml slatkog vrhnja
- 1 jaje
- 0.5 žlice brašna
- 3 žlice limunova soka
- 2 češnja češnjaka
- 150 ml maslinova ulja
- 50 ml gustog aceta balsamica
- sol
- papar
Način pripreme
Bakalar operite, očistite i narežite na veće komade. Posolite ga, popaprite, zalijte limunovim sokom i pustite da odstoji barem 30 minuta.
Za to vrijeme mladi krumpir narežite na deblje ploške, posolite ga, popaprite i stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Prelijte sa 50 ml maslinova ulja i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 40 minuta.
Očišćenu i na cvjetiće natrganu cvjetaču skuhajte u slanoj vodi da omekša. Ocijedite je, dodajte vrhnje, jaje i sve dobro izmiješajte. Lagano posolite, pobrašnite i ponovo promiješajte.
Krumpir razgrnite pa u sredinu posude stavite pripremljeni bakalar s kožom prema dolje. Nakapajte ga maslinovim uljem pa na svaki komad stavite dio pripremljene cvjetače i pecite još 20 - 25 minuta.
Dok se bakalar peče, očistite papriku od koštica i narežite je na tanke ploške. Kratko je popržite na dvije žlice maslinova ulja pa dodajte očišćen i opran špinat i protisnuti češnjak. Malo posolite, popaprite, poklopite i maknite s vatre. Držite na toplom dok se bakalar ne ispeče.
Prilikom posluživanja na tanjur prvo stavite pečenu papriku i špinat, pa nekoliko ploški krumpira, a na njega bakalar. Sve lagano prelijte maslinovim uljem i acetom balsamicom.