sastojci
Pretijesto
- 500 g SPAR PREMIUM TIP 0 manitoba ili glatkog brašna
- 250 ml vode
- 12 g svježeg kvasca
Prvo tijesto
- 120 g SPAR PREMIUM TIP 0 Manitoba brašna
- 1 jaje
- 35 g granuliranog šećera
Drugo tijesto
- 180 g maslaca sobne temperature
- 120 g granuliranog šećera
- 275 g SPAR PREMIUM TIP 0 Manitoba brašna
- 2 žumanjka
- 3 jaja
- 15 g meda
- 1 ekstrakt vanilije
- kora 1 nešpricane naranče i limuna
Način pripreme
Pretijesto
Izmrvite kvasac i otopite ga u maloj posudi s mlakom vodom.
Dodajte malo brašna i promiješajte u tijesto.
Tijesto dobro premijesite na radnoj površini.
Kuglicu tijesta ostavite u zdjeli prekrivenoj prozirnom folijom oko 1 sat.
Prvo tijesto
Stavite predtijesto u zdjelu procesora hrane. Dodajte šećer i brašno i polako ulijevajte umućena jaja. Ostavite tijesto da se mijesi oko 15 minuta.
Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite na toplom još 2 sata dok se tijesto ne udvostruči.
Drugo tijesto
Prvo tijesto stavite u multipraktik. Dodati šećer, brašno, žumanjak, ekstrakt vanilije, koricu naranče i med te umijesiti tijesto kukom samostojećeg miksera. Postupno dodajte razmućena jaja.
Omekšali maslac narežite na sitne kockice. Postupno dodajte kockice maslaca i mijesite 30 minuta da dobijete svilenkasto glatko tijesto.
Savjet: Maslac uvijek morate dobro umijesiti u tijesto. Tek tada opet dodajte još kockica maslaca.
Izvadite tijesto iz zdjele i na radnoj plohi premazanoj maslacem više puta ga savijte i "samljejte" u kuglu tijesta. Podmažite s malo maslaca. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na radnoj površini oko 1 sat.
Stavite kuglu tijesta lijepom stranom prema dolje u kalup premazan maslacem i ostavite da se poklopljeno diže na toplom mjestu 8 sati.
Čim se tijesto digne iznad ruba lima, zagrijte pećnicu na 200°C gornja/donja.
Pecite Pandoro 10 minuta. Zatim dopecite na 170°C prekriveno aluminijskom folijom.
Hladan Pandoro pospite šećerom u prahu i odmah poslužite.
Ako kod kuće nemate Pandoro kalup, Pandoro možete staviti i u drugi kalup za torte.