sastojci
- 400 g kukuruznog brašna
- 4 jaja
- 300 ml milerama
- 500 l mlijeka
- 2 praška za pecivo
- 100 ml suncokretovog ulja
- 150 g šećera
- 200 g kupina
Preljev:
- 200 g šećera
- 1 gustina
- 40 ml samoborskog Bermeta
- 100 g kupina
Način pripreme
U zdjeli razbijte jaja, dodajte mlijeko, mileram, šećer, ulje i prašak za pecivo. Sve izmutite mutilicom pa dodajte kukuruzno brašno u više navrata. Smjesa mora biti malo gušća od smjese za palačinke.
Papirnate kalupiće za muffine posložite u kalup za muffine, zaimačom u njih ulijte smjesu do ¾ visine te na vrh svakog muffina stavite 2 do 3 kupine. Pecite u pećnici 35 minuta na 180 °C. Kad se ohladi, maknite papirnate košarice i servirajte s umakom od Bermeta.
Za preljev u suhom loncu na laganoj vatri karamelizirajte šećer bez miješanja. Kad je šećer smećkaste boje, ulijte Bermet, dodajte kupine i prokuhajte 5 minuta.
Gustin umutite u 2 žlice hladne vode pa ga dodajte u umak i prokuhajte. Dok je još vruć, štapnim mikserom izradite umak i propasirajte ga kroz žičano cjedilo.
Za pripremu preljeva umjesto Bermeta možete koristiti višnjevac ili neki drugi voćni liker.