Sporo kuhana govedina s knedlama
sastojci
- 700 g goveđeg buta ili lopatice
- 1 veliki luk
- 2 velike mrkve
- 0.5 l tamnog piva
- 1 stabljika celera
- 1 žlica majčine dušice
- 3 lista lovora
- 1 dl suncokretova ulja
- 30 g maslaca
- 1 žlica šećera
- 2 žlice svježeg peršina (može i sušeni)
- 1 goveđa kocka za juhu
- sol
- papar
- oštro brašno
- stabljika celera
Za knedle:
- 4-5 kriški starog bijelog kruha
- pola glavice luka
- 2 jaja
- 3 žlice griza
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice oštrog brašna
- muškatni oraščić
- 3 žličice svježe kosanog peršina
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Način pripreme
Nasjeckajte luk na kockice i dodajte u zagrijanu tavu s maslinovim uljem. Pržite dok ne dobije „staklasti“ izgled, zatim dodajte mrkvu narezanu na kolutiće debljine 0,5 cm. Pospite šećerom i pržite još 5 minuta.
Meso narežite na kockice, 2 x 2 cm, posolite, popaprite pa komadiće mesa uvaljajte u brašno.
U većem loncu zagrijte ulje i pržite meso 3 - 5 minuta, kad dobije tamnu boju, izvadite ga iz lonca.
U isti lonac dodajte maslac i brašno (2 - 3 žlice). Kad brašno požuti, polako dodajte pivo i sve zajedno dobro promiješajte. Dodajte goveđu kocku koju ste prethodno otopili u 300 ml vruće vode.
Vratite meso u lonac i dodajte povrće. Ubacite lovorov list, peršin i nasjeckanu majčinu dušicu. Ostavite da kuha 2 sata i povremeno promiješajte. Meso se treba raspadati kad ga dotaknete kuhačom.
Prije posluživanja pustite da odstoji oko sat vremena kako bi imalo bogatiji okus.
Postupak za knedle:
Usitnite kruh na manje komade, stavite ih u dublju zdjelu i prelijte toplim mlijekom. Ostavite da odstoji 10 - 15 minuta.
U tavi na malo ulja popržite sitno nasjeckani luk i dodajte kruh i mlijeko. Promiješajte.
Maknite s vatre i dodajte jaja, peršin, sol, papar i muškatni oraščić. Dodajte griz i sve dobro promiješajte. Smjesa treba biti gusta. Prema potrebi, dodajte malo brašna.
Rukama oblikujte loptice i kuhajte ih u kipućoj vodi. Kad isplivaju na površinu, kuhajte ih još 2 - 3 minute pa ih izvadite.