Krpice sa zeljem i domaćim kobasicama
sastojci
- 1 manja glavica zelja
- 1 veća glavica crvenog luka
- 100 g mesnate slanine
- 250 g tjestenine krpica
- 1 žlica svinjske masti ili suncokretova ulja
- 1 žličica šećera
- 300 ml povrtnog temeljca
- 4 domaće kobasice za pečenje
- 1 žlica maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zelju odstranite oštećene vanjske listove pa mu odstranite tvrdi korijenasti dio. Narežite ga na manje trakice. Crveni luk očistite i sitno narežite. Mesnatu slaninu narežite na sitnije komade. Sa strane zakuhajte povrtni temeljac. Pećnicu zagrijte na 190oC. Stavite domaće kobasice na lim za pečenje, prelijte ih lagano maslinovim uljem pa ih pecite cca 30 minuta.
Uzmite dublju tavu pa na srednjoj vatri otopite svinjsku mast ili zagrijte suncokretovo ulje. Dodajte narezanu pancetu pa je pecite dok se masnoća lagano ne otopi. Dodajte crveni luk pa ga dinstajte dok ne zazlati. Sada možete dodati žličicu šećera kako bi se luk lagano karamelizirao. Podlijte malo vrućeg temeljca pa dodajte narezano zelje. Dinstajte ga dok ne omekša lagano ga podlijevajući povrtnim temeljcem. Pazite da vam se zelje ne prekuha i da ostane lagano hrskavo. Na kraju ga posolite i popaprite po želji.
Sa strane zakuhajte posoljenu vodu pa stavite kuhati krpice prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih i dodajte dinstanom zelju. Umiješajte par listova timijana i lagano sve promiješajte da se okusi prožmu pa poslužite toplo s pečenim domaćim kobasicama. Ovo jelo možete poslužiti i s pečenim mesom ili faširancima.