sastojci

  • 1 purica (oko 3, 5 kg)
  • 1-2 žlice svinjske masti
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 10 sušenih klinčića
  • pileći temeljac za polijevanje
  • morska sol
  • domaći mlinci

Način pripreme

01

Puricu osolite (najbolje dan prije pečenja) dobro trljajući izvana i iznutra te ostavite pokrivenu u hadnjaku da se sol upije.

02

Pećnicu zagrijte na 200ºC.

03

Očišćenu glavicu luka nabodite klinčićima te stavite u šupljinu purice.

04

Puricu premažite mašću i položite leđima prema dolje u dublju vatrostalnu posudu ili lim za pečenje te stavite u pećnicu.

05

Na visokoj temperaturi pecite najviše pola sata, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 160ºC (u ventilacijskim pećnicama 150ºC) i nastavite peći još oko tri sata ili dok ne dobije željenu boju.

06

Puricu povremeno polijevajte masnoćom s dna posude za pečenje. Kada dolijevate temeljac, uvijek ulijte malo na dno posude, nikako na puricu.

07

Pečenu puricu nikad ne režite vruću. Ostavite je nekoliko minuta da se sokovi "smire".

08

Za prilog poslužite mlince ili pečeni krumpir u kombinaciji sa zelenom salatom.

podijeli