Juneći gulaš s crvenim grahom
sastojci
- 800 g junetine
- 400 g luka
- 200 g mrkve
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 3 češnja češnjaka
- 2 lista lovora
- 150 ml crnog vina
- 200 g narezane rajčice
- 200 g svježe paprike
- 1 žličica soli
- 1 žličica dimljene mljevene paprike
- 0.5 žličice mljevenog papra
- 400 g crvenoga graha
- 400 ml mesnog temeljca
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
- 50 ml maslinova ulja
Način pripreme
U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk pa ga pržite 8 minuta, uz povremeno miješanje. Kad luk omekša, dodajte na kockice narezanu junetinu i pržite je na jakoj vatri uz povremeno miješanje, da se lijepo zapeče sa svih strana.
Nakon 10 minuta dodajte koncentrat rajčice, lovorov list i nasjeckani češnjak pa promiješajte.
Nakon 1 - 2 minute prelijte crnim vinom pa miješajte tako da se sve odvoji od dna lonca. Kad alkohol iz vina ispari, nakon 2 - 3 minute, dodajte narezanu mrkvu, papriku i rajčicu pa pirjajte 10 minuta.
Potom smanjite jačinu vatre, posolite, popaprite, dodajte crveni grah, dimljenu papriku i timijan pa nastavite kuhati gulaš još sat vremena uz povremeno dolijevanje manje količine mesnog temeljca. Kad meso postane mekano, maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršinovim listićima.