Sočan pečeni srneći but

sastojci

  • 2 kg srnećeg buta
  • 1 naranča
  • 200 g mrkve
  • 5-6 ljutika
  • 2 žlice svinjske masti

Za rasol

  • 500 ml vinskog octa
  • 200 g mrkve
  • 150 g peršinova korijena
  • 4 žlice šećera
  • 8-10 klinčića
  • 1 žlica borovice
  • 1 žlica papra u zrnu
  • sol

Način pripreme

01

U veću posudu ulijte oko 2 l vode. Dodajte papar u zrnu, krupno naribanu mrkvu i peršin, klinčiće, 2 žličice soli, borovicu i šećer. Kuhajte 15 – 20 minuta, dolijte ocat i kuhajte još 1 minutu. Ostavite rasol da se ohladi do sobne temperature. 

02

Srneći but operite pa ga stavite u rasol, posudu hermetički zatvorite i ostavite na hladnome mjestu 4 – 5 dana. Meso povremeno okrećite. Srneći but izvadite iz rasola, malo ga posolite, premažite svinjskom mašću i stavite u dublji lim za pečenje. 

03

Rasol procijedite pa tekućinu zadržite, a ostatak bacite. Pecite na 160 °C otprilike 1 sat. 

04

Dodajte naranču narezanu na ploške, očišćene ljutike, mrkvu narezanu na kockice i pecite još 1 sat. Tijekom pečenja meso podlijevajte rasolom dok ne omekša.

Na iste načine pripremite i druge vrste divljači, a kao prilog poslužite njoke ili knedle od kruha.​

podijeli

Proizvodi iz recepta