
Sočan pečeni srneći but
sastojci
- 2 kg srnećeg buta
- 1 naranča
- 200 g mrkve
- 5-6 ljutika
- 2 žlice svinjske masti
Za rasol
- 500 ml vinskog octa
- 200 g mrkve
- 150 g peršinova korijena
- 4 žlice šećera
- 8-10 klinčića
- 1 žlica borovice
- 1 žlica papra u zrnu
- sol
Način pripreme
U veću posudu ulijte oko 2 l vode. Dodajte papar u zrnu, krupno naribanu mrkvu i peršin, klinčiće, 2 žličice soli, borovicu i šećer. Kuhajte 15 – 20 minuta, dolijte ocat i kuhajte još 1 minutu. Ostavite rasol da se ohladi do sobne temperature.
Srneći but operite pa ga stavite u rasol, posudu hermetički zatvorite i ostavite na hladnome mjestu 4 – 5 dana. Meso povremeno okrećite. Srneći but izvadite iz rasola, malo ga posolite, premažite svinjskom mašću i stavite u dublji lim za pečenje.
Rasol procijedite pa tekućinu zadržite, a ostatak bacite. Pecite na 160 °C otprilike 1 sat.
Dodajte naranču narezanu na ploške, očišćene ljutike, mrkvu narezanu na kockice i pecite još 1 sat. Tijekom pečenja meso podlijevajte rasolom dok ne omekša.
Na iste načine pripremite i druge vrste divljači, a kao prilog poslužite njoke ili knedle od kruha.
Proizvodi iz recepta
