Tradicionalna sarma
sastojci
- 1 veća glavica
- kiselog kupusa (oko 1 kg)
- 300 g suhog mesa
- 400 g narezanog kiselog kupusa
- 2 lovorova lista
- 1 žličica raznobojnog papra u zrnu
Za nadjev
- 2 žlice ulja
- 200 g luka
- 30 g pancete
- 800 g miješanog mljevenog mesa
- 4 češnja češnjaka
- 1 jaje
- 80 g riže
- 100 ml vode
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 0.5 žličice papra
- 1 žličica soli
Za zapršku
- 3 žlice ulja
- 1 žlica glatkog brašna
- 0.5 žličice mljevene slatke crvene paprike
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 300 ml vode
Način pripreme
Na ulju popržite sitno nasjeckani luk i sitno narezanu pancetu.
Mljeveno meso, protisnuti češnjak, prženi luk i pancetu, jaje, rižu, vodu, crvenu mljevenu papriku, papar i sol dobro izmiješajte.
Listove kupusa odvojite od glavice, odrežite zadebljani dio i isperite ih pod mlazom vode.
Pripremljene listove nadijevajte mesnom smjesom, zarolajte, a krajeve dobro utisnite prema unutra.
Pola količine dobro ispranog narezanog kupusa rasporedite na dno lonca pa po njemu posložite suho meso narezano na veće komade. Pripremljene sarme poredajte ukrug po mesu, dodajte lovorove listove, papar u zrnu pa prekrijte preostalim narezanim kupusom.
Zalijte s onoliko vode koliko je dovoljno da prekrije kupus i stavite kuhati, a kad zavri, neka se kuha oko dva sata na laganoj vatri.
Za zapršku, na ulju popržite brašno do svijetlosmeđe boje. Uz neprekidno miješanje, dodajte crvenu mljevenu papriku, rajčicu i vodu.
Zapršku umiješajte u sarmu i još kratko prokuhajte. Sarmu poslužite uz kuhani krumpir.