Boškarin s palentom

sastojci

  • 1.2 kg boškarina (vratina bez kosti)
  • 1 kg crvenog luka
  • 500 ml vina teran
  • 220 ml maslinova ulja
  • 1.4 l mesnog temeljca
  • 25 g soli
  • 60 g maslaca
  • 150 g palente
  • 100 ml mlijeka
  • 0.5 g papra
  • 2 kom klinčića
  • 1-2 lista lovora
  • 1 g svježih listića ružmarina
  • 150 g rajčice
  • 200 g zelene salate
  • 150 g crvenog graha iz konzerve
  • 10 ml vinskog octa (od terana)

Način pripreme

01

Meso stavite u posudu tek malo veću od samog komada mesa, prelijte teranom i ostavite da se marinira preko noći. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte 40 minuta na 100 ml maslinova ulja.

02

Narežite meso i dodajte ga na pirjani luk. Meso karamelizirajte sa svih strana pa zalijte vinom u kojem se mariniralo, nastavite kuhati da alkohol reducira. Začinite solju i paprom, dodajte lovor, klinčiće i ružmarin pa kuhajte na laganoj vatri povremeno podlijevajući temeljcem (oko 1 l) 2,5-3 sata, dok meso ne omekša.

03

Za palentu, zakipite mlijeko, 400 ml temeljca i 50 ml maslinova ulja, ukuhajte palentu neprekidno miješajući, posolite (8 g soli), kuhajte 2 - 3 minute, maknite s vatre i umiješajte maslac.

04

Rajčici odstranite srčiku i sjemenke, narežite je na kockice veličine 1 x 1 cm i popržite na 30 ml maslinova ulja. Očistite zelenu salatu, dodajte crveni grah, začinite solju, kvasinom i maslinovim uljem.

05

Rasporedite palentu u tanjure, dodajte meso u toču, na vrh stavite žlicu rajčice, dekorirajte svježim ružmarinom i poslužite uz salatu.

Osobito cijenjeno među gurmanima svakako je meso istarskog goveda koje je u posljednjih deset godina itekako dobilo na cijeni.

podijeli