Boškarin s palentom
sastojci
- 1.2 kg boškarina (vratina bez kosti)
- 1 kg crvenog luka
- 500 ml vina teran
- 220 ml maslinova ulja
- 1.4 l mesnog temeljca
- 25 g soli
- 60 g maslaca
- 150 g palente
- 100 ml mlijeka
- 0.5 g papra
- 2 kom klinčića
- 1-2 lista lovora
- 1 g svježih listića ružmarina
- 150 g rajčice
- 200 g zelene salate
- 150 g crvenog graha iz konzerve
- 10 ml vinskog octa (od terana)
Način pripreme
Meso stavite u posudu tek malo veću od samog komada mesa, prelijte teranom i ostavite da se marinira preko noći. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte 40 minuta na 100 ml maslinova ulja.
Narežite meso i dodajte ga na pirjani luk. Meso karamelizirajte sa svih strana pa zalijte vinom u kojem se mariniralo, nastavite kuhati da alkohol reducira. Začinite solju i paprom, dodajte lovor, klinčiće i ružmarin pa kuhajte na laganoj vatri povremeno podlijevajući temeljcem (oko 1 l) 2,5-3 sata, dok meso ne omekša.
Za palentu, zakipite mlijeko, 400 ml temeljca i 50 ml maslinova ulja, ukuhajte palentu neprekidno miješajući, posolite (8 g soli), kuhajte 2 - 3 minute, maknite s vatre i umiješajte maslac.
Rajčici odstranite srčiku i sjemenke, narežite je na kockice veličine 1 x 1 cm i popržite na 30 ml maslinova ulja. Očistite zelenu salatu, dodajte crveni grah, začinite solju, kvasinom i maslinovim uljem.
Rasporedite palentu u tanjure, dodajte meso u toču, na vrh stavite žlicu rajčice, dekorirajte svježim ružmarinom i poslužite uz salatu.
Osobito cijenjeno među gurmanima svakako je meso istarskog goveda koje je u posljednjih deset godina itekako dobilo na cijeni.