Kuhana govedina s umakom od hrena

sastojci

  • 800 g govedine (vrat ili plećka)
  • 1 žličica soli
  • 500 g cikle

Umak od hrena:

  • 40 g maslaca
  • 1 žlica oštroga brašna
  • 150 ml mlijeka
  • 150 ml goveđeg temeljca
  • 0.25 žličice soli
  • 0.5 žličice zelenog papra
  • 2 – 3 žlice naribanog hrena
  • 1 žličica soka limete

Za dekoraciju:

  • 1 limeta narezana na tanke ploške

Način pripreme

01

Govedinu prelijte vodom, kad provrije posolite i kuhajte na srednje jakoj vatri barem sat i pol, odnosno dok potpuno ne omekša. Dok se meso kuha, pripremite ciklu i umak.

02

Ciklu dobro operite i stavite u lonac, prelijte vodom i kuhajte oko 40 minuta, odnosno dok ne omekša. Ohladite ciklu i zatim je ogulite pa prerežite na četvrtine.

03

 Na zagrijani maslac dodajte brašno i uz miješanje pržite dok ne primi nježnu svijetlu boju, zatim maknite s vatre pa ulijte mlijeko, energično miješajte i dodajte mesni temeljac (juhu). Vratite na laganu vatru, dodajte sol i papar pa kuhajte, uz miješanje, 5 minuta.

04

Dodajte naribani hren i žličicu soka limete te kuhajte još 5 minuta. Poslužite govedinu s umakom od hrena i kuhanom ciklom te dekorirajte ploškicama limete.

Čuvajte hren u zatvorenoj posudi u hladnjaku da se sačuva aroma. Prije ribanja stavite ga na 24 sata u hladnu vodu da se dodatno osvježi.

podijeli