Kuhana govedina s umakom od hrena
sastojci
- 800 g govedine (vrat ili plećka)
- 1 žličica soli
- 500 g cikle
Umak od hrena:
- 40 g maslaca
- 1 žlica oštroga brašna
- 150 ml mlijeka
- 150 ml goveđeg temeljca
- 0.25 žličice soli
- 0.5 žličice zelenog papra
- 2 – 3 žlice naribanog hrena
- 1 žličica soka limete
Za dekoraciju:
- 1 limeta narezana na tanke ploške
Način pripreme
Govedinu prelijte vodom, kad provrije posolite i kuhajte na srednje jakoj vatri barem sat i pol, odnosno dok potpuno ne omekša. Dok se meso kuha, pripremite ciklu i umak.
Ciklu dobro operite i stavite u lonac, prelijte vodom i kuhajte oko 40 minuta, odnosno dok ne omekša. Ohladite ciklu i zatim je ogulite pa prerežite na četvrtine.
Na zagrijani maslac dodajte brašno i uz miješanje pržite dok ne primi nježnu svijetlu boju, zatim maknite s vatre pa ulijte mlijeko, energično miješajte i dodajte mesni temeljac (juhu). Vratite na laganu vatru, dodajte sol i papar pa kuhajte, uz miješanje, 5 minuta.
Dodajte naribani hren i žličicu soka limete te kuhajte još 5 minuta. Poslužite govedinu s umakom od hrena i kuhanom ciklom te dekorirajte ploškicama limete.
Čuvajte hren u zatvorenoj posudi u hladnjaku da se sačuva aroma. Prije ribanja stavite ga na 24 sata u hladnu vodu da se dodatno osvježi.