sastojci

  • 400 g svježih lignji (narezanih na kolutiće)
  • 200 g repova rakova (škampi ili kozice)
  • 400 g svježih dagnji (školjke)
  • 100 ml bijelog vina
  • 80 ml maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • malo nasjeckanog svježeg ružmarina
  • 1 veća rajčica
  • 1 krastavac
  • 1 svježa zelena paprika
  • 8 zelenih maslina bez koštica
  • 0.5 glavice luka
  • 3 žlice soka limuna
  • suhi origano
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • sol
  • papar
  • 4 lista zelene salate
  • 1 limun
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje

Način pripreme

01

U lonac stavite vodu i sol, a kad zakuha, dodajte repove rakova. Kuhajte nekoliko minuta pa izvadite u zdjelu. Tekućini dodajte vino, a kad opet zakuha, dodajte lignje narezane na kolutiće pa kuhajte nekoliko minuta (2 - 3 minute). Lignje izvadite, a u preostalu tekućinu stavite dagnje, poklopite i kuhajte oko 5 minuta, odnosno dok se sve ne otvore. Neotvorene dagnje izvadite i bacite. Ugasite vatru i dagnje ostavite još malo u posudi. Dio dagnji izvadite iz školjki, a nekoliko (12) ostavite u školjci za posluživanje.

02

Maslinovo ulje zagrijte i na njega stavite nasjeckani češnjak, ružmarin, origano, a zatim i malo tekućine. Prelijte preko plodova mora u zdjeli i ostavite da se ohladi.

03

Rajčicu narežite na kocke, dodajte krastavac narezan na kockice, narezanu papriku i masline te sitno nasjeckani luk. Kad se plodovi mora ohlade, pomiješajte ih sa svježim povrćem, paprom i sokom limuna te pospite peršinom.

04

Salatu stavite na list zelene salate i poslužite nakapanu maslinovim uljem i s ploškom limuna.

podijeli

Proizvodi iz recepta

maslinovo-ulje-extra-djevicansko-1l-s-budget.jpg
Maslinovo ulje
Češnjak
bio-luka-natur-pur-vani.jpg
Luk