sastojci
- 400 g svježih lignji (narezanih na kolutiće)
- 200 g repova rakova (škampi ili kozice)
- 400 g svježih dagnji (školjke)
- 100 ml bijelog vina
- 80 ml maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- malo nasjeckanog svježeg ružmarina
- 1 veća rajčica
- 1 krastavac
- 1 svježa zelena paprika
- 8 zelenih maslina bez koštica
- 0.5 glavice luka
- 3 žlice soka limuna
- suhi origano
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol
- papar
- 4 lista zelene salate
- 1 limun
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
Način pripreme
U lonac stavite vodu i sol, a kad zakuha, dodajte repove rakova. Kuhajte nekoliko minuta pa izvadite u zdjelu. Tekućini dodajte vino, a kad opet zakuha, dodajte lignje narezane na kolutiće pa kuhajte nekoliko minuta (2 - 3 minute). Lignje izvadite, a u preostalu tekućinu stavite dagnje, poklopite i kuhajte oko 5 minuta, odnosno dok se sve ne otvore. Neotvorene dagnje izvadite i bacite. Ugasite vatru i dagnje ostavite još malo u posudi. Dio dagnji izvadite iz školjki, a nekoliko (12) ostavite u školjci za posluživanje.
Maslinovo ulje zagrijte i na njega stavite nasjeckani češnjak, ružmarin, origano, a zatim i malo tekućine. Prelijte preko plodova mora u zdjeli i ostavite da se ohladi.
Rajčicu narežite na kocke, dodajte krastavac narezan na kockice, narezanu papriku i masline te sitno nasjeckani luk. Kad se plodovi mora ohlade, pomiješajte ih sa svježim povrćem, paprom i sokom limuna te pospite peršinom.
Salatu stavite na list zelene salate i poslužite nakapanu maslinovim uljem i s ploškom limuna.