Bijela pašticada od junetine s dunjama i pljukancima s rukolom
sastojci
- 1 kg juneće plećke bk (deblji dio lopatice)
- 2 glavice crvenog luka
- 1 kom korijena pastrnjaka
- 2 kom crvene mrkve
- 0.25 korijena celera
- 3 kom dunje
- 150 g maslaca
- 3 dl bijelog vina
- korica naranče po želji
- sol, papar po ukusu
- 50 ml suncokretova ulja
Za pljukance:
- 3 kom jaja
- 300 g oštrog brašna
- sol
Za pesto:
- 100 g rukole
- 50 ml maslinova ulja
Način pripreme
Jednu dunju ogulite i našpikajte meso junetine, natrljajte solju i paprom. Dolijte bijelo vino, narezano korjenasto povrće i crveni luk rezan na četvrtine te pustite da stoji u marinadi preko noći.
Drugi dan meso izvadite iz marinade, posušite te u vrućoj posudi zapržite na suncokretovu ulju sa svih strana. Izvadite meso, dodajte ocijeđeno povrće i luk iz marinade, pirjajte 15-ak minuta te dodajte tekućinu iz marinade.
Vratite meso unutra i pirjajte sat i pol do dva. Kad je meso mekano, izvadite povrće i izmiksajte štapnim mikserom i dodajte maslac, dotjerajte okus. Meso narežite na ploške i prelijte umakom, a na kraju dodajte pire od pečene dunje.
Za pire, dunje pecite 40 minuta u pećnici i kad su gotove zgnječite ih. Od rukole napravite pesto s maslinovim uljem pomoću štapnog miksera. Dio pesta ostavite sa strane.
Za pljukance u posudu dodajte razmućena jaja i pesto od rukole, sol i brašno. Zamijesite tijesto, pustite da odmori 20 minuta te rukama oblikujte pljukance koje kuhajte u slanoj vodi.
Ocijeđene poljukance pomiješajte s pestom od rukole. Na servirano jelo naribati koricu naranče po želji.
Umak od pašticade mora biti gladak pa ga propasirajte kroz sitno cjedilo nakon miksanja.