Bijela pašticada od junetine s dunjama i pljukancima s rukolom

sastojci

  • 1 kg juneće plećke bk (deblji dio lopatice)
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 kom korijena pastrnjaka
  • 2 kom crvene mrkve
  • 0.25 korijena celera
  • 3 kom dunje
  • 150 g maslaca
  • 3 dl bijelog vina
  • korica naranče po želji
  • sol, papar po ukusu
  • 50 ml suncokretova ulja

Za pljukance:

  • 3 kom jaja
  • 300 g oštrog brašna
  • sol

Za pesto:

  • 100 g rukole
  • 50 ml maslinova ulja

Način pripreme

01

Jednu dunju ogulite i našpikajte meso junetine, natrljajte solju i paprom. Dolijte bijelo vino, narezano korjenasto povrće i crveni luk rezan na četvrtine te pustite da stoji u marinadi preko noći.

02

Drugi dan meso izvadite iz marinade, posušite te u vrućoj posudi zapržite na suncokretovu ulju sa svih strana. Izvadite meso, dodajte ocijeđeno povrće i luk iz marinade, pirjajte 15-ak minuta te dodajte tekućinu iz marinade.

03

Vratite meso unutra i pirjajte sat i pol do dva. Kad je meso mekano, izvadite povrće i izmiksajte štapnim mikserom i dodajte maslac, dotjerajte okus. Meso narežite na ploške i prelijte umakom, a na kraju dodajte pire od pečene dunje.

04

Za pire, dunje pecite 40 minuta u pećnici i kad su gotove zgnječite ih. Od rukole napravite pesto s maslinovim uljem pomoću štapnog miksera. Dio pesta ostavite sa strane.

05

Za pljukance u posudu dodajte razmućena jaja i pesto od rukole, sol i brašno. Zamijesite tijesto, pustite da odmori 20 minuta te rukama oblikujte pljukance koje kuhajte u slanoj vodi.

06

Ocijeđene poljukance pomiješajte s pestom od rukole. Na servirano jelo naribati koricu naranče po želji.

Umak od pašticade mora biti gladak pa ga propasirajte kroz sitno cjedilo nakon miksanja.

podijeli