sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 0.5 žličice soli
- 1 svježi kvasac (20 g)
- 250 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica naribane korice bio naranče
- 1 jaje + 4 žumanjka
- 50 ml soka naranče
- 100 g grožđica
- 60 g kandiranog voća
- 1 žlica voćnog likera
Za bijelu glazuru:
- 200 g šećera u prahu
- sok limuna
Način pripreme
Grožđice i kandirano voće prelijte sokom naranče i likerom te ostavite sa strane. Kvasac razmrvite, prelijte s malo toplog mlijeka i pustite da se digne (5 minuta).
Jaje, žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte vanilin šećer, koricu naranče, omekšani maslac, brašno, sol, dignuti kvasac i toplo mlijeko. Umijesite mikserom za glatko i meko tijesto. Na kraju umiješajte grožđice zajedno s tekućinom.
Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom. U njega rasporedite tijesto i ostavite na toplom da se diže dok ne ispuni cijeli kalup (1 sat).
Kuglof pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta. Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa.
Šećeru u prahu postupno dodajte sok limuna dok ne dobijete glazuru koja nije ni premeka, ni pregusta, te je odmah prelijte preko hladnog kuglofa i ostavite da se osuši.