sastojci
- 800 g junetine od plećke
- 800 g crvenog luka
- 2-3 režnja češnjaka
- 300 g mrkve
- 400 g krumpira
- 200 g graška
- 20 g lista peršina
- 2 listića lovora
- 20 g soli
- 1 g papra
- 0.1 g čilija
- 5 g mljevene crvene paprike
- 30 g koncentrata rajčice
- 200 ml crnog vina
- 1 l goveđeg temeljca
- 50 g svinjske masti
Način pripreme
Meso narežite na kocke veličine zalogaja, luk grubo narežite, češnjak i peršin sitno nasjeckajte. Zagrijte u posudi mast, dodajte luk i pirjajte desetak minuta.
Dodajte češnjak, mljevenu papriku, koncentrat rajčice i peršin, kratko popržite pa dodajte meso, podlijte vinom, kuhajte da alkohol reducira. Posolite, dodajte listove lovora, nastavite kuhati na laganoj vatri podlijevajući u više navrata temeljcem.
U međuvremenu ogulite krumpir i mrkvu, krumpir narežite na kocke, mrkvu uzdužno prepolovite i narežite na ploške.
Nakon 75 minuta kuhanja, kad je meso napola mekano, dodajte krumpir i mrkvu, podlijte temeljcem, nastavite kuhati još 30 minuta, dodajte grašak, preostali temeljac, začinite svježe mljevenim paprom i čilijem, kuhajte još 5 minuta. Provjerite okus i poslužite.
Koncentrat rajčice dodajte na kraju kuhanja kako bi se meso što bolje raskuhalo.