sastojci
- 4 jabuke
- sok ½ limuna
- 4 žlice nasjeckanih oraha (ili grubo mljevenih)
- 2 žlice grožđica
- 1 žlica šećera ili meda
- 1 žličica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica voćnog likera
- 4 žličice maslaca
Za umak od vanilije
- 6 žumanjaka
- 80 g šećera
- 500 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
Način pripreme
Jabuke operite i odrežite im vrh tako da dobijete “poklopac” s peteljkom. Pomoću kuglastog nožića (ili žličice) izdubite sredinu gdje su sjemenke. Pazite da jabuke ostanu čitave kako pri pečenju ne bi iscurio sok. Unutrašnjost jabuka lagano nakapajte limunovim sokom.
Orahe, grožđice, šećer, vanilin šećer, cimet i voćni liker promiješajte. Napunite jabuke, na vrh svake stavite malo maslaca i poklopite.
Pripremljene jabuke stavite u posudu za pečenje premazanu maslacem i pecite oko 30 minuta, ovisno o jabukama, u pećnici zagrijanoj na 200°C. Pred kraj pečenja skinite poklopce s jabuka.
Za umak zagrijte do vrenja mlijeko s istruganim sadržajem mahune vanilije. Žumanjke izmiješajte sa šećerom i postupno uz miješanje dolijevajte vruće mlijeko. Umak nastavite miješati zagrijavajući ga na pari skoro do vrenja. Pazite da se žumanjci ne pregriju i zgusnu (nastanu grudice).
Pečene jabuke poslužite s toplim umakom.