Odresci oslića u zelenoj salsi
sastojci
- 4 deblja odreska oslića ili brancina
- 25 g maslaca
- 3 žlice maslinova ulja
- 4 žlice brašna pomješanog sa soli i paprom
- 4 režnja češnjaka
- 0.5 žličice sjemenki koromača
- 6 žlica svježeg peršina sitno nasjeckanog
- 100 ml bijelog vina
- 150 ml ribljeg temeljca
- 350 g manjih školjki (kućica)
- 75 g graška (može i smrznuti)
- morska sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Odreske oslića uvaljajte u začinjeno brašno pa ih odložite sa strane dok ne pripremite ostale namirnice. Školjke operite, češnjak očistite pa narežite na sitnom kao i listove peršina. Sa strane zagrijte riblji temeljac (možete ga napraviti sami ili uzmite gotovi).
Sada zagrijte veću dublju tavu pa na srednjoj vatri zagrijte maslac i maslinovo ulje. Kada se maslac počne pjeniti dodajte odreske oslića pa ih pržite po 2 minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Skinite ih s vatre pa odložite sa strane.
U tavu dodajte usitnjeni češnjak i sjemenke koromača pa sve lagano pržite dok ne pozlati ali pazite da vam češnjak ne izgori. Nakon toga dodajte 4 žlice peršina. Kad peršin uvene dodajte žlicu brašna u kojem ste panirali oslića. Sve lagano promiješajte pa nakon minutu dodajte bijelo vino i riblji temeljac. Sada možete u tavu vratiti prepržene odreske oslića. Dodajte i školjke te očišćeni grašak. Pričekajte da sve zakuha pa smanjite vatru i kuhajte sve dok vam se školjke ne otvore a riba ne bude potpuno kuhana. Na kraju dodajte preostali peršin. Uz ovo jelo možete poslužiti prepečeni kruh ili pire krumpir sa češnjakom.