Pečena purica sa zagorskim mlincima
sastojci
- 2 glavice luka
- 1 Granny Smith jabuka
- 3.5 kg svježe purice
- SPAR Vital Sol
- SPAR Natur*pur Svježi timijan
- 4 žlice S-BUDGET Svinjske masti
- 700 ml vruće vode
- 500 g SPAR Zagorskih mlinaca
- SPAR PREMIUM Cikla (prema želji)
Način pripreme
Očistite dvije glavice luka i narežite ih na četvrtine. Jabuku također narežite na četvrtine.
Puricu dobro posolite izvana i iznutra, rukama utrljajte sol. Potom unutrašnjost purice napunite jednom glavicom luka i jabukom te dodajte nekoliko grančica svježeg timijana. Kuharskom špagom povežite purici noge.
U lim za pečenje stavite drugu glavicu luka i još malo timijana. Preko stavite rešetku pa na nju puricu.
Četiri vrhom pune žlice svinjske masti rastopite u lončiću, pustite da se mast zagrije pa prelijte preko purice. U lim za pečenje ulijte 700 ml vruće vode (vodom nemojte polijevati puricu).
Puricu stavite u pećnicu na 240 °C i pecite 15 min, a zatim smanjite temperaturu na 190 °C i pecite još 2 sata i 15 minuta.
Pred kraj pečenja, natrgajte mlince i prelijte ih vrućom vodom. Namočite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Pečenu puricu skinite s rešetke, a umak od pečenja prelijte u keramičku posudu. Potom u umak dodajte namočene mlince i dobro promiješajte.
Puricu prelijte s ostatkom umaka od pečenja te poslužite uz mlince i salatu od cikle.