sastojci
- 350 g lisičarki
- 200 g krumpira
- 100 g crvenog luka
- 50 g slanine
- 30 g svinjske masti
- 1 l povrtnog temeljca
- 100 ml kiselog vrhnja
- 30 ml maslinova ulja
- 40 g maslaca
- 1 grančica svježeg timijana
- sol, papar
Način pripreme
Luk i slaninu narežite na kockice i popržite na masti da luk dobije zlatnožutu boju. Dodajte kockice krumpira i kuhajte 15 minuta miješajući uz postupno dodavanje temeljca.
Lisičarke (300 g) popecite na maslinovom ulju, začinite solju i paprom. Dodajte lisičarke na krumpir, dodajte temeljca da je pokriveno, prokuhajte 5 minuta, miksajte štapnim mikserom, dodajte temeljca do željene gustoće, nastavite kuhati 2 – 3 minute na laganoj vatri.
Razmutite kiselo vrhnje s par žlica vruće juhe i umiješajte u juhu kad ugasite vatru. Preostale lisičarke sotirajte na maslacu, začinite solju, paprom i sjeckanim listićima timijana.
Razdijelite juhu u zdjelice, dodajte u sredinu malo sotiranih gljiva, dekorirajte timijanom i poslužite.
Birajte što svježije gljive kako biste bili sigurni u njihovu ispravnost.