Hrvatski rižoto s gljivama i špinatom
sastojci
- 300 g riže duga zrna
- 400 g gljiva
- 50 g špinata
- 100 g crvenog luka
- 1-2 češnja češnjaka
- 70 ml maslinova ulja
- 60 g maslaca
- 100 ml bijelog vina
- 50 g tvrdog paškog sira
- sol i papar
Način pripreme
Rižu skuhajte u malo vode, uz povremeno miješanje.
Na maslinovu ulju pržite sitno nasjeckani luk 1 - 2 minute. Potom dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli, pa podlijte vinom. Kuhajte dok vino ne reducira na 1/3 količine pa dodajte gljive i naglo ih popržite, kratko pirjajte, pa povežite s gotovo kuhanom rižom.
Nastavite kuhati sve zajedno, miješajući, dodajte špinat, zatim umiješajte maslac, miješajte dalje i na kraju dodajte preostalo maslinovo ulje. Preko rižota naribajte tvrdi paški sir i poslužite.
Ovo jelo kuhajte sa sezonskim gljivama.