Pastrve pečene u “škartocu”
sastojci
- 4 srednje pastrve (od cca 250 g)
- 2 glavice crvenog luka
- pola vezice svježeg peršina
- 1 limun narezanog na ploške
- sok od pola limuna
- 1 koromač (narezan na tanke listiće)
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 0.5 dcl suhog bijelog vina
- 600 g krumpira
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pastrvu očistite, posušite i posolote. Dobro operite limun pa ga narežite na tanke ploške. U očišćenu pastrvu stavite narezane ploške limuna.
Narežite papir za pečenje na 4 dijela tako da vam na njega stane pastrva i okolo ostane dovoljno prostora da formirate “škartoc” ili papirnatu vrećicu. Očistite koromač i narežite ga na tanke listiće. Listove koromača položite na sredinu svakog komada papira i na njih stavite pastrve. Po ribama stavite kolutove narezanog crvenog luka i sitno sjeckani peršin. Poškropite ih bijelim vinom, popaprite pa lagano zalijte žličicom maslinova ulja. Savijte krajeve papira tako da formirate vrećicu pa ih presavijte kako vam sokovi tijekom pečenja ne bi iscurili van.
Omotane pastrve položite na lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite cca 30-40 minuta na 200°C.
Za to vrijeme ogulite i narežite krumpir. Stavite ga kuhati u zavrelu slanu vodu. Kad je kuhan ocijedite ga i poslužite uz pečenu pastrvu. Ukrasite kriškama limuna i prelijte svim božanstvenim sokovima koji su nastali tijekom pečenja. Pospite sitno sjeckanim peršinom.