sastojci
Za tijesto:
- 250 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žumanjak
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žlica šećera
- 140 g maslaca
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 800 g jabuka
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 2 žlice limunova soka
- 150 g džema od marelica
- 50 g jezgri oraha
- 0.5 žličice cimeta u prahu
- naribana korica jednog limuna
Način pripreme
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom, soli i vanilin šećerom. Dodajte na tanje listiće narezani, dobro ohlađeni maslac i žumanjak. Sve zajedno miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu, a zatim još kratko mijesite rukama da dobijete glatko tijesto.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.
Jabuke ogulite, prerežite popola, očistite od koštica pa narežite na ploške. U litru kipuće vode ulijte limunov sok i stavite narezane jabuke. Kuhajte ih 2 - 3 minute, samo da malo omekšaju pa ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.
Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prenesite u posudu za pečenje.
Na sredinu tijesta stavite džem pomiješan s cimetom u prahu i limunovom koricom pa ga premažite po tijestu do 5 cm od ruba. Po džemu pospite grubo nasjeckane orahe, a po njima posložite narezane jabuke. Rubove zavrnite prema sredini, tijesto i jabuke dobro premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C 30 - 35 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se hladi 10-ak minuta pa narežite i poslužite.
Umjesto jedne veće, možete napraviti 2 - 4 manje galette