sastojci

  • 250 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žumanjak
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 žlica šećera
  • 140 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 800 g jabuka
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice limunova soka
  • 150 g džema od marelica
  • 50 g jezgri oraha
  • 0.5 žličice cimeta u prahu
  • naribana korica jednog limuna

Način pripreme

01

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom, soli i vanilin šećerom. Dodajte na tanje listiće narezani, dobro ohlađeni maslac i žumanjak. Sve zajedno miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu, a zatim još kratko mijesite rukama da dobijete glatko tijesto.

02

Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.

03

Jabuke ogulite, prerežite popola, očistite od koštica pa narežite na ploške. U litru kipuće vode ulijte limunov sok i stavite narezane jabuke. Kuhajte ih 2 - 3 minute, samo da malo omekšaju pa ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.

04

Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prenesite u posudu za pečenje.

05

Na sredinu tijesta stavite džem pomiješan s cimetom u prahu i limunovom koricom pa ga premažite po tijestu do 5 cm od ruba. Po džemu pospite grubo nasjeckane orahe, a po njima posložite narezane jabuke. Rubove zavrnite prema sredini, tijesto i jabuke dobro premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom.

06

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C 30 - 35 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se hladi 10-ak minuta pa narežite i poslužite.

Umjesto jedne veće, možete napraviti 2 - 4 manje galette

podijeli

Proizvodi iz recepta