Tradicionalna pita od jabuka i oraha


sastojci

Tijesto

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica 0.5 limuna
  • prstohvat soli

Nadjev

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 2 žlice brašna
  • naribana korica pola limuna
  • 0.5 žličice cimeta u prahu
  • 0.5 žličice đumbira u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jabuke
  • 150 g oraha

Način pripreme

01

Brašnu dodajte prašak za pecivo, sol i maslac narezan na listiće. Električnom miješalicom izmiješajte da dobijete mrvičastu smjesu pa umiješajte žumanjak, šećer u prahu, koricu limuna i vode ako bude potrebno pa zamijesite glatko tijesto. Stavite tijesto u hladnjak da se odmori pola sata.

02

Za nadjev pjenasto izmiješajte maslac sobne temperature i šećer. Dodajte jaja, brašno, koricu limuna, cimet, đumbir, vanilin šećer, oguljene i naribane jabuke. Na kraju umiješajte nasjeckane orahe.

03

Zatim tijesto podijelite na dva dijela i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na veličinu posude za pitu (Ø 24 cm). Stavite jedno tijesto u posudu tako da prekrijete njen rub, izbodite ga dobro vilicom pa pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice, nanesite nadjev, prekrijte drugim dijelom tijesta i stisnite rubove. Pitu vratite u pećnicu i pecite oko 40 minuta na 180 °C ili dok joj površina ne postane zlatne boje.

04

Pitu ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Kad naribate jabuke, pokapajte ih limunovim sokom da ne potamne

podijeli

Proizvodi iz recepta