Pile pečeno u mlijeku s agrumima
sastojci
- grill pile od 1.5 kg
- 120 g maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 štapić cimeta
- kora od 2 nešpricana limuna
- 1 naranča narezana na kriške
- 1 žlica listova svježe kadulje
- 10 režnjeva češnjaka
- 500 ml mlijeka s većim udjelom masnoće
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo zagrijte pećnicu na 190°C. Dobro operite i obrišite pile pa ga posolite i popaprite. Uzmite tavu ili posudu debljeg dna koja može ići u pećnicu. Zagrijte maslac i maslinovo ulje pa na zagrijanoj masnoći pecite pile okrećući ga cijelo vrijeme kako bi se ravnomjerno ispeklo sa svih strana i dobilo lijepu zlatnu boju.
Ugasite vatru pa izvadite pile iz tave kako biste mogli odliti dio masnoće koji je ostao u posudi. Vratite pile u posudu pa oko pileta položite režnjeve češnjaka, kriške limuna i naranče te listove kadulje. Sve zalijte mlijekom pa stavite peći u pećnicu na 90 minuta. Povremeno zalijte pile sokovima od pečenja a agrumi će u kombinaciji sa češnjakom umaku dati fantastičan okus.
Dok se pile peče u pećnici vi pripremite prilog. Naš prijedlog je pire krumpir sa češnjakom i parmezanom. Stavite kuhati krumpir u slanu vodu s nekoliko režnjeva češnjaka i žlicom listova svježeg timijana. Kad je krumpir kuhan, ocijedite ga pa u njega stavite malo maslaca i naribanog svježeg parmezana. Napravite pire koji će biti božanstvenog okusa.
Izvadite pile iz pećnice I pustite gad a se malo “odmori” prije nego ga narežete. Poslužite ga s pireom prelivenim sokom od pečenja koji će vaše najbliže ostaviti bez daha. Uz ovo jelo najbolje će pasati neki moćni Chardonnay ili Graševina.