Pile pečeno u mlijeku s agrumima

sastojci

  • grill pile od 1.5 kg
  • 120 g maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 štapić cimeta
  • kora od 2 nešpricana limuna
  • 1 naranča narezana na kriške
  • 1 žlica listova svježe kadulje
  • 10 režnjeva češnjaka
  • 500 ml mlijeka s većim udjelom masnoće
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Prvo zagrijte pećnicu na 190°C. Dobro operite i obrišite pile pa ga posolite i popaprite. Uzmite tavu ili posudu debljeg dna koja može ići u pećnicu. Zagrijte maslac i maslinovo ulje pa na zagrijanoj masnoći pecite pile okrećući ga cijelo vrijeme kako bi se ravnomjerno ispeklo sa svih strana i dobilo lijepu zlatnu boju.

02

Ugasite vatru pa izvadite pile iz tave kako biste mogli odliti dio masnoće koji je ostao u posudi. Vratite pile u posudu pa oko pileta položite režnjeve češnjaka, kriške limuna i naranče te listove kadulje. Sve zalijte mlijekom pa stavite peći u pećnicu na 90 minuta. Povremeno zalijte pile sokovima od pečenja a agrumi će u kombinaciji sa češnjakom umaku dati fantastičan okus.

03

Dok se pile peče u pećnici vi pripremite prilog. Naš prijedlog je pire krumpir sa češnjakom i parmezanom. Stavite kuhati krumpir u slanu vodu s nekoliko režnjeva češnjaka i žlicom listova svježeg timijana. Kad je krumpir kuhan, ocijedite ga pa u njega stavite malo maslaca i  naribanog svježeg parmezana. Napravite pire koji će biti božanstvenog okusa.

04

Izvadite pile iz pećnice I pustite gad a se malo “odmori” prije nego ga narežete. Poslužite ga s pireom prelivenim sokom od pečenja koji će vaše najbliže ostaviti bez daha.  Uz ovo jelo najbolje će pasati neki moćni Chardonnay ili Graševina.

podijeli

Proizvodi iz recepta