Knedle sa špekom na dinstanom zelju
sastojci
Za dinstano zelje:
- 500 g naribanog kiselog kupusa
- 2 glavice crvenog luka
- 1 žličica šećera
- 4 žlice suncokretovog ulja
- 1 lovorov list
Za knedle:
- 100 g pancete
- 100 g suhog vrata
- 1 glavica luka
- 4 žemlje
- 175 ml mlijeka
- 20 g maslaca
- 3 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Žemlje narežite na kockice, stavite na pleh i pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C kako bi kockice žemlje postale hrskave.
Sitno nasjeckani crveni luk popirjajte u tavi na maslacu pa mu dodajte narezanu pancetu i kuhani vrat.
U veću zdjelu stavite prepečene kockice žemlje, dodajte mlijeko, razmućena jaja, papar, sol, peršin i rashlađenu pancetu, vratinu i luk. umiješajte i krušne mrvice pa sve dobro promiješajte. Od dobivene smjese oblikujte knedle pa ih stavite u hladnjak.
Sada možete pripremiti dinstano zelje. U dovoljno dubokoj posudi zagrijte ulje ili svinjsku mast pa prepržite nasjeckani crveni luk. Kada luk zažuti dodajte isprano kiselo zelje, lovorov list i žličicu šećera. Dinstajte poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta uz povremeno podlijevanje vodom.
Dok dinstate zelje, u drugoj dubljoj posudi stavite zavriti vodu koju ste prethodno posolili. U kipuću vodu stavite knedle sa špekom i kuhajte cca 10 minuta. Poslužite toplo posuto sjeckanim peršinom.