Marinirana piletina s naan kruhom
sastojci
- 8 pilećih bataka
Marinada:
- 240 ml jogurta
- sok od 2 limuna
- 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka
- 1 jušna žlica sitno narezanog svježeg đumbira
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica mljevenog korijandra
- 0.5 žličice mljevene ljute paprike
- 0.25 žličice papra
- 0.25 žličice mljevenog kardamoma
- 0.25 žličice mljevenog klinčića
- 2.5 žličice soli
- 0.5 jušne žlice meda
- ulje za mazanje folije
- svježi korijandar za posipanje
Naan kruh:
- 450 g glatkog brašna
- 64 g integralnog brašna
- 15 g suhog kvasca
- 250 ml tople vode
- 5 g soli
- 45 g ghee ili običnog maslaca
- 240 ml jogurta
Salata:
- 200 g crvenog kupusa
- 200 g bijelog kupusa
- 100 g mrkve
Način pripreme
Pileće batake izbodite vilicom i mjestimice zarežite nožem da marinada bolje prodre u meso.
U posudi pomiješajte sve sastojke za marinadu i njome prelijte piletinu. Pokrijte posudu prozirnom folijom i držite u hladnjaku barem šest sati, a najdulje jedan dan. Tijekom mariniranja meso povremeno okrenite. Pola sata prije pečenja izvadite ga iz hladnjaka.
Zagrijte pećnicu na 250 °C, stavite aluminijsku foliju u posudu za pečenje, premažite je uljem, otresite marinadu s bataka i poslažite ih na foliju. Pecite 20 minuta pa izvadite posudu iz pećnice i okrenite meso, stavite na svaki komad žlicu marinade i zapecite još 20 minuta.
Poslužite posuto svježim, nasjeckanim korijandrom uz naan kruh i salatu.
Sve sastojke za kruh pomiješajte u posudi, a kad se sastojci spoje, istresite smjesu na podlogu i zamijesite tijesto. Mijesite desetak minuta pa stavite u posudu namazanu uljem, pokrijte i ostavite na toplome mjestu.
Nakon sat vremena na brašnom posutoj podlozi razdijelite tijesto na osam dijelova pa oblikujte od svakog dijela kuglu.
Pokrijte kugle tijesta krpom i ostavite ih tako 15 minuta.
Zagrijte pećnicu na 250 °C, premažite uljem posude za pečenje, a dlanovima svaku kuglu stanjite i razvucite u oblik kruga i poslažite u posude za pečenje, poškropite vodom i pecite 12 - 15 minuta.
Gotove kruščiće premažite ghee ili običnim maslacem i poslužite tople uz piletinu i salatu.
Kupus i mrkvu naribajte, malo posolite i promiješajte pa poslužite uz meso i kruh.
Batacima možete odstraniti kosti pa će začini još bolje prožeti meso.