Zašto se ništa ne prikazuje?

Brze fritule

sastojci

  • 2 jogurta
  • 2 jaja
  • 20 žlica brašna (10 oštrog, 10 glatkog)
  • 4 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica ruma ili rakije (po želji)
  • limunova korica od nešpricanog limuna
  • prstohvat soli

Za preljev

  • 200 g tučenog slatkog vrhnja
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • 250 g tamne čokolade (60-70 % kakaa)

Za posipanje

  • 3 žlice šećera u prhu
  • 1 žlica mljevenog cimeta

Način pripreme

01

Pripremite prije sve sastojke koji su vam potrebni za izradu tijesta. U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a potom im dodajte one mokre - jaja, jogurt i rum ili rakiju.  Izradite gusto tijesto iz kojeg ćete moći izraditi fritule. Tijesto nemojte dugo miješati kako vam ne bi postalo žilavo.   

02

Zagrijte dublju posudu u kojoj ćete staviti dosta ulja. Ulje ne smije biti prevruće kako vam fritule ne bi izgorile. Pomoću dvije žlice uzimajte po malo tijesta i formirajte kuglice, pa ih lagano pecite na vrućem ulju. Budite jako oprezni jer vam je za to potrebno svega nekoliko minuta. Dio fritula će se same okrenuti u vrućem ulju, a dio ćete morati sami okretati. Dok se fritule lagano hlade pripremite preljev od čokolade na način da usitnite tamnu čokoladu 60-70% udjela kakaa. U manjoj zdjeli zagrijte slatko vrhnje i agavin sirup do vrenja. Maknite ga s vatre i umiješajte natrganu čokoladu. Kada se čokolada otopi vaš preljev je spreman za tople fritule.  

03

Pečene fritule odložite na tanjur ili zdjelu tako da na dno postavite papirnati ručnik koji će upiti višak masnoće iz fritula. Jedite dok su tople. Možete ih posuti šećerom u prahu koji ste pomiješali s mljevenim cimetom ili preljevom od tople čokolade koji ste sami izradili. Dobar tek i uživajte u blagdanskim fritulama koje su tradicionalno jelo primorja i Dalmacije u kojem ništa manje ne uživaju ljudi iz kontinentalne Hrvatske.

podijeli

Proizvodi iz recepta