Copyright (c) 2020 Eduardo Lopez/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Eduardo Lopez/Shutterstock. No use without permission.

Začinski okusi čiste domaće prirode

Bez barem malo začina svako jelo bit će obično. No dodate li ih u pravoj količini, oni će učiniti golemu razliku. A svježe začinsko bilje i njihovo kombiniranje posebna su kategorija. U sezoni kad nam je grillanje omiljeni način pripreme namirnica, a umaci i marinade postaju gotovo svakodnevna pojava, to posebno dolazi do izražaja. Dodamo li u ovu jednadžbu začinsko bilje iz ekološkog uzgoja, ljestvica kvalitete, ali i okusa podiže se na jednu novu razinu.

Krajnji okus i vrijednost koju unosimo konzumacijom namirnice rezultat su posebnog načina uzgoja. SPAR Natur*pur začinsko bilje podliježe strogim kontrolama, nije tretirano sintetičkim pesticidima i ne sadrži genetski modificirane sastojke. Pri uzgoju se pazi na položaj polja, udaljenost od naseljenih područja i prometnica. Dodatnu vrijednost ovom začinskom bilju daje i u potpunosti BIO razgradiva ambalaža. Teglica se može koristiti za industrijski kompost, a folija za kućni kompost.

Copyright (c) 2019 Lunov Mykola/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Lunov Mykola/Shutterstock. No use without permission.

Kiselica

Ova široko raširena biljka prepoznatljiva je po svom kiselkastom okusu po kojem je i dobila ime. Tijekom povijesti koristila se u pripremi raznih jela, salata, priloga i čajeva. Od nutrijenata sadrži vlakna, proteine, vitamine A, B6 i C, minerale kalij, kalcij, željezo i magnezij. Sadrži i flavonoide, antocijanine i polifenolne kiseline. Osim kao sastojak salate, dodajte ju u umake s drugim svježim začinima.

Metvica

Osvježavajuća biljka nezaobilazan je ljetni začin. Iako se najčešće koristi za pripremu čajeva, odlična je i kao začin u brojnim jelima. Posebno dobro se slaže s mesom divljači i jelima od mesa te uz pikantnije kombinacije. No bit će sjajan dodatak i desertima, sladoledima, kompotima i koktelima. Od začina se odlično slaže s cimetom, bosiljkom i limunovom koricom. 

Copyright (c) 2018 Lallapie/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Lallapie/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2015 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission.

Bosiljak

Nezaobilazan sastojak talijanske gastronomije, bosiljak je dobrodošao sastojak brojnih jela. Njegova popularnost ne jenjava otkako se, prema povijesnim izvorima, prvi put spomenuo prije četiri milenija u starom Egiptu. Uz fantastičan okus, ima i niz nutritivnih prednosti. Ima jaka antioksidativna svojstva, od vitamina i minerala tu su vitamin B6 i magnezij. U pripremi jela prednost dajte svježem bosiljku jer ima intenzivniju aromu, a dodajte ga pri kraju kuhanja. 

Peršin

Možda i najpopularniji začin diljem svijeta, peršin je svakodnevica u našim jelima.
To ne znači da bismo trebali podcijeniti njegov doprinos, štoviše. Svim delikatnim i osvježavajućim okusom oplemenit će sve, od fine domaće juhice preko rižota do variva i mesnih jela. Sadrži brojna eterična ulja koja imaju razne dobrobiti, flavonoide, vitamine A, C i K te folnu kiselinu. Često se koristi i francuski peršin koji ima nešto jaču i snažniju aromu.

Copyright (c) 2021 inxti/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 inxti/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2017 Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock. No use without permission.

Kadulja

Ova začinska bilja osobito je popularna u mediteranskoj gastronomiji, a krasi ju pomalo smolast okus i aromatična nota. Iako postoji niz vrsta, najpopularnije su dalmatinska i teže dostupna grčka. U pripremi jela najčešće se koriste listići, a ponekad i stabljika. Čaj od kadulje često se koristi za ispiranje usne šupljine, a kao začin obogatit će jela od tjestenine, riže, peradi. Osobito dobro slaže se s teletinom, janjetinom i mesom divljači.

Origano

Nezaobilazan dodatak svake pizze, origano krasi topao, dimni biljni okus. Njegova je posebnost što mu sušenjem okus postaje intenzivniji. Zanimljiva je i činjenica da se izvan Italije i Grčke dugo nije koristio za kuhanje, to se promijenilo tek popularizacijom pizze i jela s tjesteninom. Osim u ovim kombinacijama, koje su
i dalje najpopularnije za korištenje origana, ovaj se začin dobro slaže i sa sirevima, ribom, plodovima mora. Kako dobro zadržava okus tijekom kuhanja idealan je za umake. 

Copyright (c) 2018 5PH/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 5PH/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2017 Artamonova Alla/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Artamonova Alla/Shutterstock. No use without permission.

Timijan

Ovu začinsku biljku karakterizira intenzivan miris, a najviše voli južnije, sunčane krajeve. Od davnina se koristio kao lijek, ali danas ga obožavamo u raznim jelima. Odlično će se sljubiti s češnjakom, maslinama, rajčicama, vinom, nadopunit će okuse juha, jela od povrća, marinada. S obzirom na to da ima intenzivan okus, nemojte pretjerati s njegovim korištenjem. Sadrži nutrijente poput vitamina A, B-kompleksa, C, minerala magnezija, kalija, cinka i fosfora.

Korijander

Posebnost ovog začina je što se mogu koristiti i sjemenke i listovi. Ovog puta prednost ćemo dati listovima koji se uvijek koriste svježi. Korijandar je osobito popularan dodatak indijskim jelima, a obogatit će okuse juha, jela od povrća, salata (osobito onih s jogurtom), chutneyja, pa čak i smoothieja. Od nutrijenata sadrži vlakna, vitamine A i K, mangan, kalij, magnezij, kalcij, selen, fosfor i cink.

Copyright (c) 2015 Andrey Starostin/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 Andrey Starostin/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2017 Andrey Starostin/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Andrey Starostin/Shutterstock. No use without permission.

Kopar

Uz mediteransku, kopar osobito vole i skandinavske kuhinje. U pripremi jela
najčešće se koriste listovi koji imaju anisast, kuminast okus. U našim krajevima česta je juha od kopra, a popularni su i umaci s dodatkom kopra. Jako dobro se slaže s medom, octom i senfom. Jela od ribe i morskih plodova osobito će profitirati dodatkom kopra, ali voljet će ga i razni sirevi, jogurti, bureci i punjeni listovi vinove loze.

Vlasac

Blaga aroma vlasca bit će savršen začin za sve ljubitelje nježnijih aroma luka. Odlično će nadopuniti okuse variva, juha, mesna i povrtna jela, salate, mliječne namaze, a osobito je popularan dodatak kuhanoj govedini na bečki način. U jela
ga dodajte neposredno prije posluživanja jer u dodiru s toplinom gubi okus. Također ga nije poželjno istovremeno koristiti s češnjakom jer će aroma jela biti preintenzivna. 

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.