sastojci
- 100 g crvenog luka
- 2-3 češnja češnjaka
- 200 g krumpira
- 500 g cvjetače
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 160 g maslaca
- 70 ml maslinova ulja
- sol
- 1 baget
- 4-5 grančica svježeg peršina
- 1-2 grančice svježeg timijana
Način pripreme
Cvjetaču očistite i odvojite cvjetove, a od listova i stabljike skuhajte temeljac.
Luk nasitno nasjeckajte i pirjajte na 40 ml maslinova ulja 10 minuta. Dodajte nasitno nasjeckan 1 češanj češnjaka, kratko zabijelite pa dodajte krumpir narezan na kockice i na listiće narezan maslac (60 g). Miješajte i podlijevajte temeljcem od cvjetače.
Kad je krumpir napola kuhan, dodajte cvjetove cvjetače, posolite i nastavite kuhati. Juhu izmiksajte štapnim mikserom pa dodajte temeljca do željene gustoće, podlijte vrhnjem za kuhanje i prokuhajte.
Zamiješajte 100 g maslaca, 30 ml maslinova ulja, 1 – 2 nasjeckana češnja češnjaka i nasjeckan peršin te blago posolite.
Baget vodoravno prerežite, premažite obje polovice i zapecite u pećnici pod gornjim grijačem. Juhu pikantirajte s nekoliko kapi maslinova ulja, pospite listićima timijana i poslužite uz komadiće tostiranog bageta.
Umjesto cvjetače isprobajte juhu s brokulom.