Proljetni vege rižoto
sastojci
- 250 g riže okruglog zrna
- 1 manji luk
- 2 češnja češnjaka
- 300 g šparoga
- 1 zelena tikvica
- 1 žuta tikvica
- 100 g zelenih mahuna
- 100 g graška
- 800 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- 1 žličica soli
- svježe mljeveni papar
- 3 žlice maslinovog ulja
Način pripreme
Povrće očistite, operite i narežite. Šparoge operite i uklonite im donji, tvrdi dio. U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno narezan luk i pržite dok ne omekša i postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak i rižu pa sve uz miješanje pržite 2 – 3 minute.
Dodajte grašak, mahune, šparoge, tikvice narezane na ploške, sol i papar te uz miješanje nastavite kuhati još 15 – 20 minuta uz postupno dodavanje vrućeg povrtnog temeljca. Pred kraj dodajte peršinov list. Maknite s vatre prije nego sva tekućina iskuha jer rižoto mora ostati sočan, a nikako suh i slijepljen.
Šparoge presavijte i one će same puknuti. Donji, tvrdi dio uklonite, a u rižotu koristite samo gornji, mekani dio šparoga.