Linguini s plodovima mora
sastojci
- 600 g linguini tjestenine
- 500 g svježih dagnji
- 250 g repova kozica
- 8 kom jakobovih kapica
- 300 g svježe rajčice
- 5 režnjeva češnjaka
- 150 ml bijelog vina
- 60 ml maslinovog vina
- sol
- 5-6 listića bosiljka
- 1 grančica peršina
Način pripreme
Zakipite vodu, ubacite rajčice, ogulite kožicu i narežite ih na kockice. U istoj vodi skuhajte tjesteninu.
U vrućem loncu otvorite dagnje (poklopite i tresite 1 – 2 minute). Kad se dagnje otvore dodajte trećinu maslinovog ulja, protresite, izvadite dagnje sa strane.
Dodajte sitno sjeckani češnjak, podlijte bijelim vinom, kuhajte da se reducira kiselina, dodajte sjeckanu rajčicu i pirjajte 10 minuta. Vratite dagnje u umak.
U drugoj tavi na trećini ulja pecite repove kozica i meso jakobovih kapica. Ocijeđenu tjesteninu dodajte u dagnje, pospite sitno sjeckanim peršinom i raspodijelite u tanjure.
Na vrh složite repove kozica i meso školjki, pikantirajte maslinovim uljem, dekorirajte bosiljkom i poslužite.
Birajte dagnje koje su čvrsto zatvorene, mirišu na more i nemaju pukotina na školjki.