sastojci

  • 600 g linguini tjestenine
  • 500 g svježih dagnji
  • 250 g repova kozica
  • 8 kom jakobovih kapica
  • 300 g svježe rajčice
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 150 ml bijelog vina
  • 60 ml maslinovog vina
  • sol
  • 5-6 listića bosiljka
  • 1 grančica peršina

Način pripreme

01

Zakipite vodu, ubacite rajčice, ogulite kožicu i narežite ih na kockice. U istoj vodi skuhajte tjesteninu. 

02

U vrućem loncu otvorite dagnje (poklopite i tresite 1 – 2 minute). Kad se dagnje otvore dodajte trećinu maslinovog ulja, protresite, izvadite dagnje sa strane. 

03

Dodajte sitno sjeckani češnjak, podlijte bijelim vinom, kuhajte da se reducira kiselina, dodajte sjeckanu rajčicu i pirjajte 10 minuta. Vratite dagnje u umak. 

04

U drugoj tavi na trećini ulja pecite repove kozica i meso jakobovih kapica. Ocijeđenu tjesteninu dodajte u dagnje, pospite sitno sjeckanim peršinom i raspodijelite u tanjure. 

05

Na vrh složite repove kozica i meso školjki, pikantirajte maslinovim uljem, dekorirajte bosiljkom i poslužite.

Birajte dagnje koje su čvrsto zatvorene, mirišu na more i nemaju pukotina na školjki.

podijeli