razne vrste tjestenine u staklenim teglicama

Oblici tjestenine – mašta na tanjuru

Tjestenina se jede otkako je pšenice i vode, a tijekom vremena razvili su se razni oblici kojih ima otprilike koliko država i naroda na svijetu. Tako se danas na policama trgovina može pronaći tjestenina raznih oblika, okusa i načina pripreme. Naravno, postoje i neka pravila o tome koji se oblik tjestenine koristi u kojem jelu pa tako špageti i umak bolonjez ne mogu jedno bez drugoga. 

Tjestina farfalle sa rajcicama

Oblika koliko i jela

Italija je, navodno, rodna gruda tjestenine pa danas oblici tjestenine uglavnom imaju talijanske nazive. Rigatoni, penne, farfalle, spaghetti, ravioli, fettuccine, zitti i tako dalje jer, prema nekim procjenama, postoji više od 600 različitih oblika tjestenine. Za kuhanje tjestenine pravilo je jasno: kuha se u dvostruko većoj količini vode od količine tjestenine, a u Italiji se kaže da voda za kuhanje treba biti slana kao more. No, vi ipak stavite onoliko soli koliko želite, ali kada je riječ o odabiru oblika tjestenine za jelo koje spravljate, poštujte određena  pravila. 

Odaberite savršen oblik

Prilikom odabira tjestenine za svoje jelo primijenite jednostavno načelo da se tjestenina odabire prema veličini sastojaka u tanjuru. Tjestenina kao što su gomiti ili „školjkice“ koristi se uz umake i jela u koja idu veći komadi hrane poput nasjeckane piletine ili graha. Penne i rigatoni su oblici koji imaju šupljinu, pa se koriste u jelima sa sitnijim namirnicama poput graška ili orašastih plodova koji se mogu zavući u šupljinu svakog komada tjestenine. Špageti, linguini i pappardelle su duguljastog oblika pa savršeno odgovaraju uz umake u kojima je mljeveno meso i sitno nasjeckano povrće kako bi se izbjeglo „nabadanje“ po tanjuru. I sam način pripreme jela određuje oblik tjestenine koji će se koristiti te se tako lasagne slažu zajedno s umakom u posudu za pečenje, a ravioli se pune nadjevom.


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

linguini u umaku