Školjkice s brokulom i čilijem
sastojci
- 500 g brokule
- 400 g tjestenine u obliku školjkica
- 4 filea inćuna iz maslinova ulja
- 4 sušene rajčice iz ulja
- 3 režnja češnjaka
- 5 žlica maslinova ulja
- 1 nasjeckani svježi čili
- 100 g svježe ribanog parmezana
- 1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
U većem loncu zakuhajte posoljenu vodu za kuhanje tjestenine. Stavite kuhati školjkice prema uputama na pakiranju (cca 10-12 minuta). Skupa sa tjesteninom stavite kuhati nasjeckane cvjetove brokule. Dok se tjestenina i brokula kuhaju vi pripremite umak.
Zagrijte dublju tavu pa dodajte maslinovo ulje. Nakon što se ulje zagrijalo umiješajte narezane inćune i sušenu rajčicu iz ulja. Pržite nekoliko minuta na laganoj vatri pa dodajte nasjeckanu svježu čili papričicu i češnjak. Pržite još nekoliko minuta dok se umak ne poveže.
Kuhanu tjesteninu i brokulu ocijedite ali zadržite 1 dcl vode u kojoj se kuhala. Dodajte školjkice i brokulu u tavu s umakom pa malo pojačajte vatru. Pržite sve par minuta pa dodajte vodu od kuhanja i pržite još minutu. Dodajte dio naribanog parmezana, dobro promiješajte pa poslužite. Tjesteninu dodatno pospite naribanim svježim parmezanom i nasjeckanim bosiljkom te zalijte po potrebi malo s maslinovim uljem.