Ukusno i mirisno – začini koje morate imati u kuhinji

Začini su važan sastojak svakog jela, oplemenjuju okuse, dodaju arome i na kraju, bez njih bi jela imala potpuno drugačiji okus. No kroz povijest začini, odnosno začinske biljke, imali su puno više uloga. Pa su tako naši preci začinske biljke koristili kao dio narodne medicine i njima tretirali brojne boljke. Iako danas o začinima govorimo primarno u gastronomskom smislu, oni su izvrstan izvor brojnih nutrijenata na koje često zaboravljamo.

1. Peršin

U našim je krajevima sastavni dio većine jela, od juha i variva pa sve do mesnih i ribljih marinada. No ovim ćete svestranim začinom u tijelo unijeti vitamine A i C, a posebice vitamin K koji u ljudskom organizmu ima ulogu zgrušavanja krvi. Istovremeno peršin je i antioksidans bogat mineralima poput željeza, kalcija i kalija.

2. Bosiljak

Još jedan mediteranski miljenik koji će svojim okusom obogatiti brojna jela, posebice ona na bazi rajčice. Svježi će vam bosiljak osim fine arome biti i izvor vitamina A, C i K. U njemu ćete pronaći i važne minerale kao što su željezo, kalij, mangan i magnezij. A bosiljak je, kao i peršin, poznat po svojim antioksidativnim svojstvima.

3. Korijandar

Ova zanimljiva biljka kao začin u naše kuhinje dolazi u dva, po svemu, potpuno drugačija oblika. Njegov zeleni dio, odnosno listići, koriste se svježi i jelu donose osvježavajući, gotovo pa citrusni okus. A kad su mikronutrijenti u pitanju, iz listova korijandra dobit ćete dozu vitamina A, C i K. Međutim, njegove sjemenke, koje u jela uglavnom dodajemo sušene i lagano prepržene, imaju toplu i pomalo ljutkastu aromu. Za razliku od listova, sjemenke korijandra nisu dobar izvor vitamina, ali zato jesu minerala i to mangana, željeza i magnezija.

4. Klinčić

Još jedan u našoj kuhinji čest začin koji podjednako voli i slatke i slane kombinacije okusa. Posebno se dobro spaja s toplim napitcima poput kuhanog vina. Od mikronutrijenata u sebi sadrži vitamin K i mangan. Nezamjenjiv je začin i tradicionalne dalmatinske pašticade kojoj daje finu oštrinu okusa.

5. Kim

Sjemenke kima dodati možete u brojne salate, umake i gulaše. Poseban okus jelu dat će ako ih prije dodavanja prepržite na suhoj tavi kako bi otpustile svoje skrivene arome. Izvrstan su izvor željeza i vlakana pa će zato igrati ulogu u pospješivanju probave, a u sebi sadrže još i vitamine C i A te kalij i magnezij. Izvrsno se slaže s pecivima koja nerijetko dolaze posuta ovim začinom zbog kojeg dobiju oštriju aromu i gorkasto-slatkast okus.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.