
Rižoto od kozica i graška
sastojci
- 250 g riže Arborio ili Carnaroli
- 1 lit. povrtnog temeljca
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 oveća glavica crvenog luka
- 1 sitno nasjeckani režanj češnjaka
- 1 stabljika celera (sitno nasjeckanog)
- 150 ml suhog slatkog bijelog vina (Muškat)
- 100 g maslaca
- 100 g svježe naribanog parmezana
- 250 g svježeg ili smrznutog graška
- 350 g očišćenih repova kozica
- sok od 1 limuna
- žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
- žlica nasjeckane svježe mente
- svježe mljeveni crni papar
- morska sol
Način pripreme
Zagrijte litru povrtnog temeljca. U dubljoj tavi ili posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani crveni luk, češnjak i celer. Lagano pirjajte oko 5 minuta dok povrće malo ne omekša.
Dodajte rižu i malo pojačajte vatru. Miješajte rižu oko minute dok ne postane staklasta i ravnomjerno se obloži masnoćom. Dodajte vino i nastavite miješati dok vino ne ispari a ostane samo njegova slatkasta aroma.
Nakon što je riža upila vino, dodajte vrući temeljac tek toliko da prekrije rižu. Posolite rižu i nastavite tako dodavati temeljac lagano miješajući sve dok riža ne bude skoro kuhana. Na pola kuhanja rižota dodajte mladi grašak i nastavite podljevati temeljcem.
Paralelno s kuhanjem riže u maloj posudi prodinstajte polovicu graška na pola pripremljenog maslaca uz dodatak malo temeljca. Kuhajte dok grašak ne omekša i postane kašast. Zgnječite ga vilicom i od njega napravite pesto
U tavi na maslacu lagano prepržite repove kozica. Kad je riža skoro kuhana, dodajte joj prepržene repove kozica i pesto od graška te kuhajte još 5 minuta.
Na kraju kuhanja dodajte preostali maslac, sitno sjeckanu mentu i bosiljak uz dodatak malo soka iscijeđenog limuna te sve lagano promiješajte. Popaprite i zalijte lagano ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Poslužite toplo uz čašu rashlađenog žutog muškata.
Proizvodi iz recepta
