Zašto se ništa ne prikazuje?

Rižoto od kozica i graška

sastojci

  • 250 g riže Arborio ili Carnaroli
  • 1 lit. povrtnog temeljca
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 oveća glavica crvenog luka
  • 1 sitno nasjeckani režanj češnjaka
  • 1 stabljika celera (sitno nasjeckanog)
  • 150 ml suhog slatkog bijelog vina (Muškat)
  • 100 g maslaca
  • 100 g svježe naribanog parmezana
  • 250 g svježeg ili smrznutog graška
  • 350 g očišćenih repova kozica
  • sok od 1 limuna
  • žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
  • žlica nasjeckane svježe mente
  • svježe mljeveni crni papar
  • morska sol

Način pripreme

01

Zagrijte litru povrtnog temeljca. U dubljoj tavi ili posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani crveni luk, češnjak i celer. Lagano pirjajte oko 5 minuta dok povrće malo ne omekša.

02

Dodajte rižu i malo pojačajte vatru. Miješajte rižu oko minute dok ne postane staklasta i ravnomjerno se obloži masnoćom. Dodajte vino i nastavite miješati dok vino ne ispari a ostane samo njegova slatkasta aroma.

03

Nakon što je riža upila vino, dodajte vrući temeljac tek toliko da prekrije rižu. Posolite rižu i nastavite tako dodavati temeljac lagano miješajući sve dok riža ne bude skoro kuhana. Na pola kuhanja rižota dodajte mladi grašak i nastavite podljevati temeljcem.

04

Paralelno s kuhanjem riže u maloj posudi prodinstajte polovicu graška na pola pripremljenog maslaca uz dodatak malo temeljca. Kuhajte dok grašak ne omekša i postane kašast. Zgnječite ga vilicom i od njega napravite pesto

05

U tavi na maslacu lagano prepržite repove kozica. Kad je riža skoro kuhana, dodajte joj prepržene repove kozica i pesto od graška te kuhajte još 5 minuta.

06

Na kraju kuhanja dodajte preostali maslac, sitno sjeckanu mentu i bosiljak uz dodatak malo soka iscijeđenog limuna te sve lagano promiješajte. Popaprite i zalijte lagano ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Poslužite toplo uz čašu rashlađenog žutog muškata.

podijeli

Proizvodi iz recepta