
Grčka musaka od patlidžana i mljevenog mesa
sastojci
- 800 g patlidžana
- 600 g mljevene svinjetine
- 300 g crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 prstohvat cimeta
- 1 prstohvat mljevenog klinčića
- sol
- papar
- 2 jaja
- 250 g grčkog jogurta
- 150 g kiselog vrhnja
- 2-3 listića svježeg bosiljka
- 2-3 listića svježeg ružmarina
Način pripreme
Patlidžane očistite i narežite na ploške debljine 0, 5 cm, posolite i kratko zapecite na nauljenoj gril tavi.
Na preostalom ulju pirjajte sitno sjeckani luk 10 minuta, dodajte sjeckani češnjak i kratko ga zabijelite, zatim dodajte mljeveno meso, začinite solju, paprom, cimetom i klinčićem, miješajte pjenjačom ili kuhačom, pazite da se ne naprave grudice i da se meso ravnomjerno poprži.
Razmutite jaja, jogurt i vrhnje.
U posudu za pečenje slažite red patlidžana, red mesa, završite patlidžanima, prelijte smjesom jaja, jogurta i vrhnja i pecite 30 minuta na 200 °C.
Pustite da musaka odstoji 15 minuta, dekorirajte je listićima bosiljka i ružmarina, poslužite.
Za puniji okus, ploške patlidžana prije korištenja dobro zažarite na grill tavi.
Proizvodi iz recepta
