Copyright (c) 2019 Veronika Kovalenko/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Veronika Kovalenko/Shutterstock. No use without permission.

Ljetni okusi tradicionalne kuhinje

Velike vrućine kod većine smanjuju volju, ali i želju za kuhanjem. U većini ćemo dana tako posegnuti za brzo gotovim jelom poput povrćem bogate salate. Ipak, postoje neka tradicionalna jela koja su nezamjenjiv dio naših ljetnih stolova i za koja uvijek pronalazimo motivaciju za kuhanje. Iako će se sama jela razlikovati ovisno o kraju, namirnice koje za njih koristimo bit će svuda iste. A tradicionalne recepture koje su nam prenijeli naši preci donose posebnu čar na tanjure.

Copyright (c) 2020 vkuslandia/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 vkuslandia/Shutterstock. No use without permission.

Sezonske namirnice

Iako na policama trgovina na raspolaganju imamo obilje namirnica čak i kad im nije sezona, tradicionalna se lokalna kuhinja ipak bazira na sezonskim namirnicama koje su naši preci uzgajali u vlastitim vrtovima. Svježe povrće, kvalitetno meso i vrhunska riba osnova su domaćih jela čiji okusi podsjećaju na jela koja su nam pripremale majke i bake. Baš zato na ljetnim tanjurima diljem Lijepe Naše caruju rajčice, tikvice, paprike i patlidžan. Pa tako, iako primarno internacionalni recept kontinenta, diljem zemlje svakog ljeta pripremamo ukusan sataraš. Ali i đuveč koji savršeno spaja povrtne okuse i rižu. Ne smijemo zaboraviti i na domaću šalšu koja je sastavni dio tradicionalne lokalne kuhinje priobalja te okusima bogatu juhu od svježih rajčica koja jednako dobro prija kad su u njoj noklice, riža ili tarana. Naravno, tu su i tikvice koje ćemo u pohanom izdanju jesti u gotovo svakom kutku Hrvatske. Bilo narezane na ploške u klasičnoj smjesi za paniranje ili naribane u formi popečaka, sastavni su dio tradicionalne kuhinje.

Bogati okusi tradicije

Bez obzira na to što ljeti preferiramo lagana povrtna jela i salate, bez nekih zasitnijih teško da bismo mogli zamisliti jelovnike. Skradinski rižoto koji je sam po sebi umjetnost kulinarstva spaja bogate mesne okuse i zasitnu rižu. A delicije pod pekom poput aromatične janjetine ili fine hobotnice teško da bismo odbili i za najvrućih dana. Naravno, morski specijaliteti koji su davno nadišli pojmove lokalne kuhinje priobalja sastavni su dio ljetnih tanjura. Bogat brudet koji s rajčicom savršeno spaja okuse ugora, grdobine i škarpine te škampi ili školjke na buzaru delicije su koje se u našim krajevima pripremaju već stoljećima. Naravno, tu su i punjene paprike bez kojih bi tradicionalna ljetna kuhinja bila potpuno nezamisliva. Kao i riblji i mesni specijaliteti s gradela, odnosno roštilja u kojima uživaju nepca svih generacija.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.