Zdravije pizza rolice za školarce
sastojci
Tijesto
- 150 g integralnog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 0.5 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 5 g suhog kvasca
- 75 ml mlijeka
- 100 ml tople vode
- 1 žličica maslinovog ulja
Umak
- 0.5 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 mala tikvica
- 1 mrkva
- 200 rajčica
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica sušenog origana
- sol i papar
Nadjev
- 100 g šunke
- 100 g sira goude
- 10 maslina
Način pripreme
Od svih sastojaka (osim ulja) umijesite mekano i podatno tijesto. Mijesite dugo, postupno dodavajući vodu kako tijesto ne bi bilo pregnjecavo. Kada postane elastično i glatko, stavite ga u čistu posudu, prelijte maslinovim uljem i prekrijte krpom pa pustite da stoji dok se ne udvostruči (oko 1 sat).
Za to vrijeme napravite umak: svo povrće narežite, posipajte začinima i uljem i dobro promiješajte. Prebacite u protvan i pecite oko 25-30 minuta na 200°C - tj. dok ne omekša. Zatim ga usitnite u sjeckalici ili štapnim mikserom dok ne dobijete pire te ga dodatno po ukusu začinite origanom, solju i paprom.
Također, pripremite si šunku, sir i masline - sve sitno nasjeckajte ili naribajte.
Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika debljine oko 1/2 cm. Premažite cijelo tijesto umakom, pa pospite šunkom, sirom i maslinama. Zarolajte u čvrsti valjak.
Zatim odrežite pužiće kako je prikazano u videu - najlakše je pomoću zubnog konca, a možete i oštrim nožem.
Protvan promjera 26 cm premažite uljem pa složite rolice u njega, ostavivši oko 1 cm razmak među njima kako bi imale gdje rasti za vrijeme pečenja. Poklopite ih i ostavite 15-ak minuta da odmore, a za to vrijeme pećnicu zagrijte na 200°C.
Pecite rolice 25-30 minuta, izvadite i pećnice pa prekrijte krpom da malo omekšaju. Ohladite ih i spremite u hladnjak te drugi dan zapakirajte djeci kao užinu zajedno sa svježim ili sušenim voćem. Dobar tek!