sastojci
- 600 g listova raštike
- 2 stabljike celera
- 1 ljubičasti luk
- 2 srednje mrkve
- 400 g krumpira za kuhanje
- 400 g bijelog graha iz konzerve
- 400 g pelata iz konzerve
- 4 grančice majčine dušice
- 2 lovorova lista
- 1.5 l povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinova ulja
- 4 kriške ciabatte
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo očistite raštiku na način da joj odstranite srednji korijenasti dio s listova. Nasjeckajte je na krupnije komade. Očistite luk, mrkvu i celer pa ih sitno narežite. Krumpir ogulite pa ga narežite na sitne kocke. Sa strane zagrijte pileći temeljac.
Uzmite dublju posudu u kojoj ćete kuhati ovo ukusno i zdravo jesensko varivo pa u njoj zagrijte maslinovo ulje. Dodajte narezani luk, mrkvu i celer pa pržite 10 minuta dok povrće ne omekša. Umiješajte narezane listove raštike, krumpir, nasjeckane pelate iz konzerve, pola konzerve graha, lovorov list i nasjeckanu majčinu dušicu. Prepržite 5 minuta sve skupa pa ulijte povrtni temeljac. Posolite i popaprite po želji.
Pustite da varivo zakipi pa smanjite vatru i kuhajte 30 minuta dok povrće ne omekša. Dok se varivo kuha vi usitnite u blenderu ostatak graha pa ga dodajte u varivo i dobro sve promiješajte. Ako volite ljuto dodajte i jednu sitno sjeckanu svježu čili papričicu. Sa strane prepecite kockice ciabatte pa poslužite juhu s kockicama prepečenog kruha koji umiješajte u varivo da upije sve božanstvene sokove iz povrća. Po želji zalijte s još malo maslinova ulja.