sastojci
- 800 g junećeg vrata izrezanog na kockice
- 1 glavica crvenog luka sitno narezana
- 4 režnja češnjaka
- 2 mrkve narezane na kolutove
- 2 stabljike celera narezane na kolutove
- 1 srednji patlidžan narezan na kockice
- 0.5 dcl suhog crnog vina
- 2 žlice brašna
- 500 ml junećeg temeljca
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 400 g pasirane rajčice
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica sjeckanih svježih listova bosiljka
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo operite i narežite sve namirnice. U dubljem loncu na srednjoj vatri popirjajte nasjeckani luk. Kad je luk dobio zlatnu boju dodajte sjeckani češnjak, sve malo promiješajte pa dodajte na kockice nasjeckanu junetinu. Posolite i popaprite po želji. Dinstajte sve zajedno dok junetina ne dobije smeđu boju pa dodajte na kolutove nasjeckanu mrkvu, celer, bundevu i patlidžan. Pirjajte sve desetak minuta pa dodajte crno vino i malo pojačajte vatru da alkohol ispari a ostanu samo slatkaste vinske arome. Dodajte brašno i nakon par minuta, koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu i temeljac. Kad varivo zakuha smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 60 minuta
Dok se varivo kuha vi pripremite pire od celera i krumpira koji će biti izvrstan prilog uz ovo božansko jesensko varivo. Prilikom posluživanja jelo pospite sitno sjeckanim ili trganim listovima svježeg bosiljka. Ovo će se jelo izvrsno nadopuniti s čašom dalmatinskog plavca.