sastojci
- 400 g svinjskog filea bez masnoće
- 2 jabuke
- 4 šnite kruha
- 5 žlica maslinova ulja
- 30 g maslaca
- 1 žličica smeđeg šećera
- 2 žlice jabučnog ili balzamičnog octa
- 250 g mješane zelene salate
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
Dobro operite i posušite svinjski file. Očistite ga od masnoće i narežite na kriške debljine 2 cm. Operite i očistite zelenu salatu pa je odložite da se dobro ocijedi. Odstranite koru sa šnita kruha pa ih narežite na kockice veličine 2 cm.
U dubljoj tavi debljeg dna zagrijte 3 žlice maslinova ulja pa u masnoći prepržite uz stalno mješanje narezane kockice kruha 5-6 minuta dok se ne zazlate. Izvadite ih na kuhinjski papir i dobro ocijedite od masnoće.
Narezani svinjski file lagano istucite batom za meso. Obrišite tavu u kojoj ste pekli kruh pa u njoj zagrijte 1 žlicu maslinova ulja. Lagano prepržite filete po par minuta sa svake strane kako bi ostali sočni. Odložite ih na toplo.
Ogulite jabuke, narežite ih na kriške i očistite od koštica. U tavu u kojoj ste pržili meso dodajte maslac pa u zagrijanoj masnoći pržite jabuke nekoliko minuta dok lagano ne potamne. Možete ih povremeno okrenuti. Izvadite jabuke i odložite sa strane.
U tavu dodajte još jednu žlicu maslinova ulja, jabučni ocat i žličicu šećera. Sve lagano zagrijte, pustite da malo krčka pa ugasite vatru. Očišćenu zelenu salatu rasporedite u 4 zdjele ili tanjura. Na salatu dodajte prepržene kockice kruha i pečene jabuke. Sve prelijte dobivenim preljevom od jabučnog octa i lagano promiješajte. Na vrh stavite odreske od svinjskog filea pa još malo pokapajte preljevom.