sastojci
- 5 srednjih mrkvi
- kora i sok od 1 naranče
- 80 g sjemenki bundeve
- 50 g sjemenki suncokreta
- 0.5 žličica sjemenki kumina
- 1 žlica Dijon senfa
- 1 žlica tekućeg meda
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 3-4 žlice maslinova ulja
- 2 žlice sjeckanih listova svježe mente
- 1 žlica sjeckanih listova svježeg korijandra
- morska sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Operite i ogulite mrkvu pa je naribajte na krupni ribež. Dobro operite naranču pa joj naribajte koru na sitniji ribež. Nakon toga joj iscjedite sok. U suhoj tavi lagano tostirajte sjemenke kumina pa ih skupa s malo morske soli zgnječite u mužaru.
U većoj zdjeli pomiješajte naribanu mrkvu, naribanu koru i sok 1 naranče, sjemenke bundeve i suncokreta. Dodajte zgnječene sjemenke preprženog kumina.
U manjoj zdjeli napravite preljev na način da pomiješate med, dijon senf, maslinovo ulje i vinski ocat. Dodajte nasjeckanu mentu i korijandar pa sve dobro promiješajte. Prelijte pripremljenu salatu od mrkve i naranče pa sve dobro protresite ili promiješajte. Salatu možete poslužiti odmah ili je sačuvati u hladnjaku gdje može stajati 2 dana.